Ανακαλύφθηκε μια πυρηνική μπαταρία που αξιοποιεί απόβλητα άνθρακα και προσφέρει μακροχρόνια ενέργεια. Μια ραδιενεργή μορφή του άνθρακα, που παράγεται ως απόβλητο στους πυρηνικούς αντιδραστήρες, έχει αξιοποιηθεί για τη δημιουργία μιας πυρηνικής μπαταρίας, η οποία θα χρειαζόταν χιλιάδες χρόνια για να εξαντληθεί. Η συσκευή, που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, προσφέρει ισχύ μερικών εκατομυριοστών του watt και προορίζεται για ιατρικές εφαρμογές. Παρά την περιορισμένη ισχύ της, η μπαταρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βηματοδότες και άλλες ιατρικές συσκευές που απαιτούν μακροχρόνια λειτουργία χωρίς αλλαγή μπαταρίας.
Η νέα αυτή προσέγγιση εκμεταλλεύεται τα μπλοκ γραφίτη που ρυθμίζουν την ταχύτητα των αντιδράσεων στους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Όταν εκτίθενται σε ακτινοβολία, τα σταθερά ισότοπα άνθρακα του γραφίτη μετατρέπονται με τον χρόνο σε άνθρακα-14, που έχει ημιζωή 5.700 ετών. Η διάσπαση του ισοτόπου παράγει μόνο ηλεκτρόνια, τα οποία είναι ακίνδυνα, καθώς δεν μπορούν να βγουν από την μπαταρία.
Μέσα στη συσκευή, τα ηλεκτρόνια αυτά συγκρούονται με ημιαγωγούς από τιτάνιο και ρουθήνιο, παράγοντας ηλεκτρικό ρεύμα. Αν και η παραγόμενη ενέργεια είναι περιορισμένη — μόλις 15 joule ανά ημέρα για 1 γραμμάριο άνθρακα-14 — η μπαταρία θα χρειαστεί πάνω από 5.000 χρόνια για να χάσει το ήμισυ της ισχύος της, σε αντίθεση με τις κοινές αλκαλικές μπαταρίες που εξαντλούνται γρήγορα. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε περιλαμβάνει τη συμμετοχή της βρετανικής Αρχής Πυρηνικής Ενέργειας και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας στο Σαν Ντιέγκο.
Πηγή περιεχομένου: in.gr