Εξερεύνηση της σχέσης μεταξύ πυρηνικών δοκιμών και σεισμικών φαινομένων, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις ανίχνευσης. Αν και οι πυρηνικές δοκιμές είναι απαγορευμένες, μια νέα έρευνα αποκαλύπτει την πιθανότητα αυτές να εκτελούνται ανενόχλητες, παραμένοντας κρυμμένες πίσω από φυσικά σεισμικά φαινόμενα. Σύμφωνα με τη Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών, απαγορεύονται όλες οι πυρηνικές εκρήξεις, είτε στρατιωτικές είτε ειρηνικές. Επιστήμονες από το Εθνικό Εργαστήριο του Los Alamos διαπίστωσαν ότι η χρήση προηγμένης τεχνολογίας ανίχνευσης μπορεί να εντοπίσει μια θαμμένη πυρηνική έκρηξη με 97% επιτυχία, ωστόσο, η πιθανότητα αυτή μειώνεται δραματικά στο 37% όταν τα σήματα της έκρηξης συγχέονται με σεισμικά κύματα που προκαλούνται από σεισμό.
Η έρευνα, δημοσιευμένη στο Bulletin of the Seismological Society of America, υποδεικνύει ότι οι υπόγειες εκρήξεις μπορεί να καλύπτονται από φυσικά σεισμικά σήματα, ανατρέποντας τις εκτιμήσεις της σεισμικότητας σε περιοχές με προηγούμενες δοκιμές. Τα ευρήματα ενδέχεται να έχουν σοβαρές συνέπειες για την παρακολούθηση των πυρηνικών δοκιμών σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η παρουσία φυσικών σεισμικών σημάτων μειώνει την ικανότητα ανίχνευσης των υπογείων εκρήξεων.
Η μελέτη εντοπίζει επίσης το παράδειγμα της Βόρειας Κορέας, όπου οι πρόσφατες σεισμικές παρατηρήσεις δείχνουν αύξηση χαμηλού μεγέθους σεισμικών δονήσεων κοντά σε περιοχές δοκιμών, προκαλώντας ανησυχία για τη δυνατότητα καμουφλαρίσματος των πυρηνικών δοκιμών. Ενώ οι ερευνητές υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που σχετίζονται με την ανίχνευση των εκρήξεων, παρατηρούν ότι ο ταυτόχρονος σεισμός από μόνος του δεν αρκεί για να καλύψει μια έκρηξη, καθώς απαιτούνται πολλοί παράγοντες για την αποτελεσματική παρακολούθηση της πυρηνικής δραστηριότητας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr