Πυρηνική ενέργεια: Η εκλογή Τραμπ και η προοπτική μικρών αντιδραστήρων στην Ελλάδα

Πυρηνική ενέργεια: Η εκλογή Τραμπ και η προοπτική μικρών αντιδραστήρων στην Ελλάδα

Αναλυτική προσέγγιση για την εκλογή Τραμπ και την τάση της πυρηνικής ενέργειας με έμφαση στη χρήση μικρών αντιδραστήρων στην Ελλάδα. Από την Αμερική έως την Ινδία και από τη Νορβηγία έως την Νοτιοανατολική Ευρώπη, η στροφή προς τους πυρηνικούς αντιδραστήρες είναι πλέον προφανής, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Στην πρώτη του θητεία, ο Τραμπ προώθησε πολιτικές υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, επενδύοντας δισεκατομμύρια σε μεγάλα έργα όπως το εργοστάσιο Vogtle στη Τζόρτζια. Σε πρόσφατη ομιλία του, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να εισάγει προηγμένους μικρούς αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, αναγνωρίζοντας τα πλεονεκτήματά τους σε σχέση με τους μεγαλύτερους, ιδιαίτερα όσον αφορά το κόστος.

Η ενεργειακή μετάβαση στην Ολλανδία αναμένεται να υποστηριχθεί από τους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες, με προοπτική εγκατάστασης περισσότερων από 13 SMR έως το 2050. Στη λιγότερο γνωστή σφαίρα των ελληνικών νησιών, το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την πυρηνική τεχνολογία είναι επίσης εμφανές. Επί της ουσίας, οι μικροί αντιδραστήρες μπορεί να προσφέρουν λύσεις για την αποκέντρωση ενεργειακών πηγών στα νησιά.

Η διεθνής συνδιάσκεψη COP29 επιβεβαίωσε τη στήριξη της πυρηνικής ενέργειας, δηλώνοντας τη δέσμευση 31 χωρών να τριπλασιάσουν την πυρηνική τους ισχύ έως το 2050, ενισχύοντας τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας ως θεμελιώδους παράγοντα για τις παγκόσμιες προσπάθειες για απαλλαγή από τον άνθρακα.

Loading

Play