Οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων εκτοξεύονται λόγω των φυτικών ελαίων και των πληθωριστικών πιέσεων. Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών εκτινάχθηκαν οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων τον Οκτώβριο, λόγω της απότομης αύξησης των τιμών των φυτικών ελαίων, ανέφερε την Παρασκευή ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Τα νέα αυτά στοιχεία ενισχύουν τις ανησυχίες για νέες πληθωριστικές πιέσεις, που περιπλέκουν το έργο των κεντρικών τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO ήταν κατά μέσο όρο 127,4 μονάδες τον Οκτώβριο, αυξημένος κατά 2,0% από τον Σεπτέμβριο και 5,5% από την αξία του πριν από έναν χρόνο. Κατά τον ίδιο μήνα, ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO αυξήθηκε κατά 7,3%, φθάνοντας σε υψηλό δύο ετών, εξαιτίας των ανησυχιών για την παραγωγή φοινικέλαιου, σόγιας, ηλιέλαιου και κραμβελαίου.
Ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών του FAO αυξήθηκε κατά 0,9% τον Οκτώβριο, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών εξαγωγής σιταριού και καλαμποκιού. Οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού επηρεάστηκαν από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τις αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Αντίθετα, ο Δείκτης Τιμών Ρυζιού του FAO μειώθηκε κατά 5,6% τον Οκτώβριο, αντανακλώντας τις χαμηλότερες τιμές του ρυζιού indica.
Οι ενημερωμένες προβλέψεις του 2024/25 δείχνουν ότι θα υπάρξουν περισσότερα ρύζι και σιτάρι, ενώ αναμένεται μείωση στην παραγωγή καλαμποκιού, κυρίως λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ειδικότερα, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2024 αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 0,4%, με τη συνολική παραγωγή σιταριού να προβλέπεται να αυξηθεί.