Πόσο πράσινη είναι τελικά η πολιτική της ΕΕ; Πόσο κινδυνεύει το Ταμείο Συνοχής που αποτελεί βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την Ελλάδα; Πώς θα προστατευτεί η Ευρώπη από την ακήρυχτο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας; Κινδυνεύει η δημοκρατία από την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων;
Αυτά είναι τα βασικά σημεία προβληματισμού που αναπτύχθηκαν στη συζήτηση με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας τις επόμενες προκλήσεις της ΕΕ» στο πλαίσιο του 12ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης, που διεξήχθη στην Πάτρα.
«Δυστυχώς δεν υπάρχει καθόλου πρόβλεψη για το μέλλον της κλιματικής πολιτικής, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην ΕΕ, ούτε παγκοσμίως. Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλλον απομακρύνεται από την πράσινη ατζέντα που είχε θέσει η προηγούμενη. Έχουμε αποτύχει στον παγκόσμιο στόχο για μείωση των ρύπων. Δε θα δούμε την Ευρώπη να γίνεται πιο πράσινη, αλλά μάλλον πιο συντηρητική», προειδοποίησε ο Γιώργος Δικαίος, διδάσκων και ερευνητής του ΕΚΠΑ και κύριος ερευνητής στην έδρα UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ
Ο Γ. Δίκαιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η ΕΕ δεν κατάφερε να πείσει τους υπόλοιπους στον κόσμο ότι πρέπει να πάμε σε ένα πιο πράσινο μέλλον» και σημείωσε ότι οι παγκόσμιες εκπομπές ρύπων έχουν αυξηθεί.
Παράλληλα ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε ευρωπαϊκές χώρες που αύξησαν τις εκπομπές ρύπων το τελευταίο τρίμηνο του 2023» σύμφωνα με τα επίσημα ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία, «όταν όλοι οι υπόλοιποι τις μειώνουν», όπως σημείωσε.
«Ποιος θα μπορεί να ζει στην Αθήνα ή στην Πάτρα όταν η θερμοκρασία θα βρίσκεται στους 50 – 52 βαθμούς Κελσίου;» αναρωτήθηκε τονίζοντας ότι η Μεσόγειος είναι hot spot της κλιματικής αλλαγής και οι προβλέψεις για το φετινό καλοκαίρι «είναι τρομακτικές».
«Η βασική πρόκληση για τις περιφέρειες είναι να παραμείνει το Ταμείο Συνοχής» τόνισε ο Φωκίων Ζαΐμης, αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Αχαΐας. «Στην πράξη το Ταμείο Συνοχής αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα, οι Βόρειοι θέλουν να μειωθεί. Το Ταμείο Συνοχής είναι το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την Ελλάδα» προσέθεσε.
Επίσης ο Φ. Ζαΐμης εξέφρασε αμφιβολίες για το πώς θα υλοποιηθεί η δέσμευση ότι το ένα τρίτο των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα δοθεί στις Περιφέρειες. «Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» σημείωσε.
«Ένας «ακήρυχτος παγκόσμιος πόλεμος δασμών και εμπορικών φραγμών βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας» προειδοποίησε ο Αλέκος Κρητικός, ειδικός σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ και πρώην στέλεχος της Ε.Ε. «Εμείς οι Ευρωπαίοι τον παρακολουθούμε σαστισμένοι, θα μας ακουμπήσει, αν δεν μας ακουμπάει ήδη και πρέπει να δούμε άμεσα τι θα κάνουμε με αυτό το ζήτημα. Είναι αδήριτη η επιταγή για μεγαλύτερη ενοποίηση και περισσότερη Ευρώπη για να το αντιμετωπίσουμε» προσέθεσε.
Επίσης αναφερόμενος στην Έκθεση Λέτα, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα αποτελέσει προάγγελο διαρθρωτικών αλλαγών στην ΕΕ, όπως έχει γίνει στο παρελθόν, όταν των μεγάλων τομών στη λειτουργία της Ένωσης είχαν προηγηθεί εκθέσεις εμπειρογνωμόνων. «Βρισκόμαστε στην παραμονή λήψης μεγάλων αποφάσεων στην ΕΕ» προέβλεψε.
«Η δημοκρατία είναι μία από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες για την ΕΕ» τόνισε η Vladislava Gubalova, research fellow στην GLOBSEC. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα υπάρξει ενίσχυση της ακροδεξιάς στο ευρωκοινοβούλιο» και σημειώνοντας ότι «το επίπεδο φτώχειας στην κοινωνία και οι διαφορετικές κρίσεις τροφοδοτούν κινήματα που διεισδύουν στην κοινωνία και μπορούν να δημιουργήσουν μεγαλύτερη κρίση».
«Στην Σλοβακία, για παράδειγμα, επικεντρωνόμαστε κυρίως στα οικονομικά οφέλη της ΕΕ και παραβλέπουμε άλλες παραμέτρους. Πρέπει να επικεντρωθούμε στο δημοκρατικό τρόπο ζωής» τόνισε.
Η συζήτηση με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας τις επόμενες προκλήσεις της ΕΕ» συνδιογρανώθηκε από το ΕΛΙΑΜΕΠ.
Το 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), διεξάγεται στο Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως το Σάββατο 1 Ιουνίου και διοργανώνεται από την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΌΝΝΗΣΟΣ», το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.