Ανάλυση της αυξανόμενης διχόνοιας στην ΕΕ εν μέσω του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ και των επιπτώσεων στους Ευρωπαίους εξαγωγείς. Ο εμπορικός πόλεμος και οι δασμοί που επιβάλλονται αμοιβαία από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μόλις αρχίσει, ωστόσο, ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ επιδεικνύουν σημάδια παραίτησης από την κοινή στρατηγική, προσπαθώντας να αποφύγουν την επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ στις εγχώριες εξαγωγές τους, όπως αναφέρει ανάλυση του Politico. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι χώρες που πλήττονται από τους δασμούς του Τραμπ, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία, είναι επίσης οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς αλκοόλ στις ΗΠΑ.
Από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να απαντήσει στους δασμούς του Αμερικανού προέδρου σε χάλυβα και αλουμίνιο, οι ηγέτες αυτών των χωρών εξέφρασαν τη δημόσια αντίθεσή τους στη στρατηγική της, η οποία περιλαμβάνει την επαναφορά των δασμών στα ουίσκι bourbon από το 2018, με ισχύ από τις αρχές Απριλίου. Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, προειδοποίησε για την πιθανότητα ενός φαύλου κύκλου κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προγραμματίζει έναν δεύτερο γύρο δασμών ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ στις αμερικανικές εξαγωγές, προκειμένου να απαντήσει στην κλιμάκωση της δασμολογικής πολιτικής από τον Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει με δασμούς 200% σε κρασιά, σαμπάνια και αλκοολούχα ποτά από την ΕΕ.
Σαφώς, η ενότητα της ΕΕ στην εμπορική πολιτική αρχίζει να διαλύεται πριν καν επιτευχθεί συμφωνία για ένα μεγαλύτερο πακέτο δασμών. Οι οικονομικές συνέπειες εκτιμώνται σε 26 δισεκατομμύρια ευρώ, με την ΕΕ να αναζητά στήριξη για την επιβολή αντιμέτρων που θα αντανακλούν αυτήν τη ζημιά.
Η Agathe Demarais, ανώτερη συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, δήλωσε ότι οι χώρες δεν εκτίθενται εξίσου στους δασμούς, κάτι που δημιουργεί εντάσεις και ανησυχία. «Η πρόκληση για την Επιτροπή της ΕΕ είναι να εφαρμόσει μέτρα που θα είναι αποτελεσματικά αλλά θα διατηρούν την ενότητα των κρατών-μελών», πρόσθεσε.
Οι παρατηρητές σημειώνουν ότι, αν και οι διπλωμάτες συχνά υποστηρίζουν τη στρατηγική των αντιποίνων, οι εθνικοί ηγέτες προσπαθούν ταυτόχρονα να κρατήσουν καλές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η δυναμική είναι χαρακτηριστική και της προηγούμενης εμπορικής σύγκρουσης με την Κίνα, που είχε φέρει αντίστοιχες επιπτώσεις και στους ευρωπαϊκούς τομείς.
Πηγή περιεχομένου: in.gr