Ρομπότ προσφέρει υπεράνθρωπα χέρια στους χειρουργούς

Ρομπότ προσφέρει υπεράνθρωπα χέρια στους χειρουργούς

Η νέα ρομποτική συσκευή μεταμορφώνει τις οφθαλμικές επεμβάσεις, προσφέροντας μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια. Η διεξαγωγή επεμβάσεων στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του ανθρώπινου σώματος, ενέχει σημαντικούς κινδύνους ακόμα και για τους πιο έμπειρους οφθαλμίατρους. Επειδή οι χειρουργοί πρέπει να διαχειριστούν πολλές παραμέτρους, όπως οι κινήσεις των ματιών του ασθενούς και οι τυχόν ακούσιοι τρόμοι των δικών τους χεριών, οι λεπτομερείς κινήσεις απαιτούν μεγάλη ακρίβεια σε περιβάλλοντα με πάχος κυττάρων μικρότερο του ενός χιλιοστόμετρου.

Με την πρόθεση να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, οι ερευνητές του Οφθαλμολογικού Κέντρου John A. Moran του Πανεπιστημίου της Γιούτα και του Κολεγίου Μηχανικής John and Marcia Price έχουν αναπτύξει μια νέα χειρουργική ρομποτική συσκευή που στοχεύει στην προσφορά «υπεράνθρωπων χεριών» στους χειρουργούς. Η νέα ρομποτική συσκευή έχει τη δυνατότητα να εκτελεί κινήσεις με ακρίβεια σε κλίμακα ενός μικρομέτρου, κάτι που είναι πολύ μικρότερο από το μέγεθος ενός ανθρώπινου κυττάρου.

Το ρομπότ τοποθετείται στο κεφάλι του ασθενούς μέσω ειδικού κράνους, επιτρέποντας τον έλεγχο των κινήσεων του κεφαλιού και διασφαλίζοντας ότι το μάτι παραμένει ακίνητο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Ταυτόχρονα, ελέγχει τις κινήσεις του χειρουργού μέσω μιας φορητής ρομποτικής συσκευής που γνωρίζουμε ως απτική διεπαφή, η οποία ακυρώνει τους ακούσιους τρόμους που μπορεί να παρουσιάσει ο γιατρός.

Η ρομποτική συσκευή, η οποία είναι ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο, φιλοδοξεί να βελτιώσει την έκβαση ασθενών με προβλήματα αμφιβληστροειδούς και να διευκολύνει την εκτέλεση προηγμένων επεμβάσεων, όπως γονιδιακές θεραπείες. Ο καθηγητής Τζέικ Αμποτ και ο Πολ Μπερνστάιν έχουν ήδη δοκιμάσει επιτυχώς το νέο ρομπότ σε οφθαλμούς χοίρων, επισημαίνοντας την ικανότητά του να παρέχει καλύτερα αποτελέσματα με λιγότερες επιπλοκές.

Η νέα ρομποτική συσκευή ανοίγει νέες προοπτικές για τη θεραπεία κληρονομικών αμφιβληστροειδοπαθειών, επιτρέποντας την εφαρμογή καινοτόμων γονιδιακών θεραπειών. Με βάση τις πρώτες δοκιμές, τα ποσοστά επιτυχίας ήταν σημαντικά μεγαλύτερα σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους, προσφέροντας ελπίδες για μελλοντικές εξελίξεις στην οφθαλμική χειρουργική.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play