Ρωσία: Ανακοίνωσε την κατάληψη της πόλης Αβντιίβκα

Την κατάληψη της ουκρανικής πόλης Αβντιίβκα, μετά την απόσυρση από εκεί των ουκρανικών δυνάμεων, ανακοίνωσε η Ρωσία, όμως η Μόσχα επεσήμανε ότι κάποιοι Ουκρανοί στρατιώτες παραμένουν κλεισμένοι στο τεράστιο εργοστάσιο παραγωγής οπτάνθρακα (κοκ) και χημικών προϊόντων που βρίσκεται στην περιοχή

Η πτώση της Αβντιίβκα αποτελεί τη σημαντικότερη νίκη για τη Ρωσία, μετά την κατάκτηση της Μπαχμούτ τον Μάιο του 2023 και σημειώνεται σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

propoli

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι απέσυρε τους στρατιώτες της από την Αβντιίβκα για να αποτρέψει να περικυκλωθούν εντελώς, έπειτα από μήνες σφοδρών συγκρούσεων. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε την πτώση της πόλης ως σημαντική νίκη και συνεχάρη τα ρωσικά στρατεύματα.

«Ο επικεφαλής του κράτους συνεχάρη τους Ρώσους στρατιώτες για αυτή την επιτυχία, μια σημαντική νίκη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Όμως η Ρωσία πρόσθεσε ότι κάποιες ουκρανικές δυνάμεις παραμένουν κλεισμένες στο σοβιετικής εποχής εργοστάσιο κοκ και χημικών προϊόντων της Αβντιίβκα, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, το οποίο αποτελεί το κλειδί ώστε η Μόσχα να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της βιομηχανικής περιοχής του Ντονμπάς.

«Λαμβάνονται μέτρα για να εκκαθαρίσουμε εντελώς την πόλη από τους αντάρτες και να αποκλείσουμε τις ουκρανικές μονάδες που έχουν απομείνει εκεί και έχουν λάβει θέσεις στο εργοστάσιο κοκ της Αβντιίβκα», δήλωσε ο Ίγκορ Κονασένκοφ εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Το 2014 υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές αντάρτες είχαν καταλάβει για μικρό χρονικό διάστημα την Αβντιίβκα, όπου πριν τον πόλεμο ζούσαν περίπου 32.000 άνθρωποι. Ωστόσο η πόλη ανακαταλήφθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες δημιούργησαν εκεί εκτεταμένα οχυρωματικά έργα.

Δείτε επίσηςΚλειστό από αύριο έως και το μεσημέρι του Σαββάτου το αεροδρόμιο Ηρακλείου λόγω έργων

Loading