Η Ρωσία εξετάζει στρατηγικές αντεπίθεσης προς τη Δύση, με υβριδικές τακτικές και πιθανές συνεργασίες. Η Ρωσία απείλησε να προβεί σε αντίποινα για την απόφαση που έλαβαν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να επιτρέψουν τη χρήση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς τους σε πλήγματα εντός του ρωσικού εδάφους, και προειδοποίησε ότι τίποτα δεν αποκλείεται. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε μια επίσημη αλλαγή στο πυρηνικό του δόγμα, η οποία προβλέπει συγκεκριμένα μια πιθανή πυρηνική απάντηση σε χτυπήματα με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ στο ρωσικό έδαφος.
Πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φτάσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν; Ο Guardian επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα αυτό, εξετάζοντας πιθανές ρωσικές απαντήσεις στις επιθέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ που ενθαρρύνουν την Ουκρανία. Οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι η χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία είναι απίθανη προς το παρόν, αλλά προειδοποιούν κατά του εφησυχασμού. Ο Πάβελ Πόντβιγκ, ανώτερος ερευνητής του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Αφοπλισμό του ΟΗΕ, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η ρίψη βόμβας στην Ουκρανία περιλαμβάνεται στον κατάλογο επιλογών της Μόσχας, καθώς δεν θα εξυπηρετούσε τα στρατηγικά της συμφέροντα.
Η Ρωσία έχει επιδείξει μεγάλη φαντασία στη χρήση υβριδικών τακτικών, καθώς και στη ροή ανθρωπίνων μεταναστεύσεων προς τη Δύση, με στόχο να προκαλέσει πολιτικές δυσκολίες στις χώρες αυτές. Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι οι απόπειρες βομβιστικών επιθέσεων ήταν δοκιμαστικές για μελλοντικές απειλές, δεδομένου ότι οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν εντείνει τη συνεργασία τους με εγκληματικές συμμορίες για τη διατάραξη της λειτουργίας στα δυτικά κράτη.