Η Ρωσία προσελκύει νεαρές γυναίκες για εργασία στη βιομηχανία drones, όμως οι συνθήκες είναι διαφορετικές από αυτές που υπόσχονται. Ένα απόγευμα Σαββάτου στις αρχές του μήνα, περίπου 60 νεαρές γυναίκες και οι γονείς τους συγκεντρώθηκαν σε ένα αμφιθέατρο στο Πανεπιστήμιο της Μποτσουάνα. Οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για ένα πρόγραμμα σπουδών-εργασίας στην Ειδική Οικονομική Ζώνη Αλαμπούγκα, ένα βιομηχανικό συγκρότημα που βρίσκεται 12 ώρες ανατολικά της Μόσχας και επικεντρώνεται στην παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) καμικάζι Shahed-136. Το διαφημιστικό υλικό περιλάμβανε εικόνες χαμογελαστών νεαρών αφρικανών γυναικών, που εργάζονταν ως τεχνικοί και σερβιτόρες.
Η πρωτοβουλία Alabuga Start αποσκοπεί στην ενίσχυση των νεαρών γυναικών να βρουν καλοαμειβόμενες θέσεις εργασίας και να δημιουργήσουν ένα λαμπρό μέλλον. Οι υποψήφιες πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως εκπαίδευση λυκείου και έγκυρο διαβατήριο. Αν επιλεγούν, θα έχουν πρόσβαση σε μαθήματα ρωσικής γλώσσας και πολιτισμού, διαμονή με χαμηλό κόστος και αρχικό μισθό έως 860 δολάρια.
Καθώς η εκδήλωση εξελισσόταν, νεαρές Αφρικανίδες επιδείκνυαν τις γλωσσικές τους ικανότητες, ενώ οι γονείς προσεύχονταν για την ασφάλεια των παιδιών τους. Η εκδήλωση αυτή συνδιοργανώθηκε από την Pelinah Gorata Pinaemang, που δραστηριοποιείται για την υποστήριξη της νεολαίας και που ανακάλυψε την πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια ταξιδιού της στη Ρωσία τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Οι συμμετέχουσες ανησυχούν για τις προοπτικές εργασίας τους στη Ρωσία, ειδικότερα αν αυτές περιλαμβάνουν εργασία σε εργοστάσια πυρομαχικών ή συμμετοχή στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Ωστόσο, οι διοργανωτές διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν στρατιώτες ή να κατασκευάσουν βόμβες, αλλά να εργαστούν για την παραγωγή καταναλωτικών αγαθών.
Η Ρωσία αντιμετωπίζει έλλειψη εργατικού δυναμικού και στρατηγικά προγράμματα όπως το Alabuga Start αποσκοπούν στην προσέλκυση νέων εργαζομένων. Το πρόγραμμα έχει προσελκύσει συμμετοχές από 44 χώρες, με στόχο την αύξηση της συμμετοχής κατά 8.500 φέτος.
Αναφορές από διεθνή μέσα δείχνουν ότι η πραγματικότητα των συνθηκών εργασίας στην Αλαμπούγκα είναι πολύ πιο ζοφερή από την υπόσχεση της ευημερίας. Γυναίκες που εργάζονται εκεί αναφέρουν καταναγκαστικές και επικίνδυνες συνθήκες, με μισθούς χαμηλότερους από αυτούς που τους υποσχέθηκαν, υποχρεώσεις σε τοξικές ουσίες και περιορισμούς στην ελευθερία τους.
Ο ενεργός ρόλος του προγράμματος προκαλεί ανησυχία και εκθέτει τις γυναίκες σε κινδύνους, καθώς οι συνθήκες εργασίας είναι άγνωστες. Έρευνες από την Ιντερπόλ διερευνούν εάν το πρόγραμμα εμπλέκεται σε εμπορία ανθρώπων, με τις νεαρές γυναίκες να αναζητούν σταθερές ευκαιρίες εν μέσω μιας δύσκολης οικονομικής κατάστασης στις πατρίδες τους.
Πηγή περιεχομένου: in.gr