Σ. Φάμελλος: Ο προϋπολογισμός είναι αντικοινωνικός

Σ. Φάμελλος: Ο προϋπολογισμός είναι αντικοινωνικός

«Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης δεν είναι αναπτυξιακός, με αποτέλεσμα να μην είναι κοινωνικός και να μην είναι περιβαλλοντικός», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», για τον προϋπολογισμό του 2020, που κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής.

«Θα έλεγα ότι είναι αντικοινωνικός και αντιπεριβαλλοντικός ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης, καταρχήν γιατί κόβει ένα πολύ μεγάλο ποσό από τον κοινωνικό προϋπολογισμό […] Έχουμε μειώσεις στον προϋπολογισμό, που είναι της τάξης των 370 εκατομμυρίων, όσον αφορά την κοινωνική πολιτική. Αυτό είναι ένα πρώτο αρνητικό δείγμα. Γιατί όταν μιλάμε π.χ. για υπογεννητικότητα και για δημογραφική κρίση, δεν μπορούμε να μειώνουμε τα οικογενειακά επιδόματα και τα επιδόματα στέγασης. Αυτά δημιουργήθηκαν για να δώσουν στα νέα παιδιά τη δυνατότητα να ξεκινήσουν το σπιτικό τους […] Δίνει πολλά σε λίγους. Για μένα είναι απαράδεκτο το ότι δόθηκε φοροαπαλλαγή στις μεταγραφές ποδοσφαιριστών και μπασκετμπολιστών, όπως επίσης το ότι δόθηκε μείωση του ΕΝΦΙΑ στην πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία. Είναι άσκοπο τελείως, δεν βοηθάει, δεν έχει αναπτυξιακό πρόσημο», εξήγησε ο κ. Φάμελλος.

«Εμείς», συνέχισε, «χρειαζόμαστε περισσότερες δουλειές για περισσότερους νέους ανθρώπους» και «η μείωση των οικογενειακών επιδομάτων και του επιδόματος στέγασης είναι ένα αρνητικό μήνυμα που έρχεται για τα νέα παιδιά, όπως και η κατάργηση του ΑΣΕΠ στη ΔΕΗ, είναι επίσης αρνητικό, καθώς τα παιδιά θέλουν διαφάνεια».

«Στην αναπτυξιακή κατεύθυνση η κυβέρνηση πρέπει να γίνει πιο προσεκτική, ιδιαίτερα στο ότι πρέπει να βάλει και στόχο -που δεν έχει- τι είδους ανάπτυξη θέλουμε στην Ελλάδα. Πρέπει να βρούμε τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, να έχουμε ανάπτυξη που θα δίνει εισόδημα στην πατρίδα μας και όχι μια γενική οριζόντια φοροαπαλλαγή που βοηθάει μόνο τους λίγους», ανέφερε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με την περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης, παρατήρησε: «Μάθαμε ότι η Ελληνικός Χρυσός έχει καταθέσει νέο επενδυτικό σχέδιο, το οποίο δεν ανακοινώθηκε από το υπουργείο, ανακοινώθηκε σε μία συζήτηση που έγινε με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις κι εμείς θέλουμε να ανακοινωθεί, θέλουμε να δούμε τι είναι αυτό που συζητείται. Όπως μάθαμε για την πρόσφατη περιοδεία του κ. Μητσοτάκη ότι συζητάνε για την εκτροπή του Αχελώου ξανά. Αυτό δεν είναι περιβαλλοντική κυβέρνηση όταν έχουμε τα παγκόσμια κλιματικά προβλήματα να μας απειλούν, χρειαζόμαστε μια πραγματική περιβαλλοντική πολιτική, δεν μπορούμε να ξαναγυρίζουμε τόσο πίσω στην Ελλάδα».

Ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Φάμελλος απάντησε ότι «πρέπει να ενισχύσουμε κι άλλο τον γεωπολιτικό μας ρόλο, γιατί φαίνεται ότι αυτή ήταν η καλή συνταγή», καθώς «πετύχαμε σε μια περίοδο κρίσης, μνημονίου, χρεοκοπίας να είμαστε πολύ πιο δυνατοί, άρα πρέπει να ζητήσει και ο κ. Μητσοτάκης τώρα από τον κ. Τραμπ την απόλυτη και κάθετη στήριξη του αγωγού EastMed και της συμφωνίας με το Ισραήλ και την Κύπρο με την παρουσία των ΗΠΑ -η λεγόμενη συμφωνία 3+1 που θέλουμε να επιβεβαιωθεί από τον Λευκό Οίκο πολύ ισχυρά» και «προφανώς είναι θετικό γεγονός ότι προχωρούν οι υπογραφές για τον East Med».

«Η Τουρκία αναπτύσσει μια συνομιλία για εσωτερική κατανάλωση, αυτοδεσμεύεται σε οριακές παραβατικές συμπεριφορές με αυτές τις δηλώσεις του ο κ. Ερντογάν κι αυτοεγκλωβίζεται ουσιαστικά», εκτίμησε για τη στάση του Τούρκου Προέδρου, τονίζοντας την ανάγκη «να είμαστε πιο απαιτητικοί από τους Ευρωπαίους εταίρους και στο θέμα των κυρώσεων».

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, την πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τις επιχειρήσεις της αστυνομίας για την εκκένωση καταλήψεων ο κ. Φάμελλος σημείωσε: «Για να δημιουργήσει μια ψευδή εικόνα ασφάλειας και τάξης ο κ. Χρυσοχοϊδης έχει τραβήξει το σκοινί -θεωρώ ότι είναι θέμα πολιτικής ηγεσίας και όχι της αστυνομίας, γιατί οι συμπεριφορές αυτές προφανώς υλοποιούν πολιτικές εντολές- με αποτέλεσμα στην περίπτωση π.χ. στο Κουκάκι ή στο Μαρούσι, γίνεται περισσότερη συζήτηση εκ των υστέρων για τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η παρέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας, παρά να υπάρχει το αίσθημα ασφάλειας […] Δεν μπορεί να αμφισβητούνται τα συνταγματικά δικαιώματα της ελευθερίας, της ιδιοκτησίας, της οικογενειακής εστίας. Αυτά είναι ακλόνητα επιχειρήματα και διακαιώματα».

*Τη συνέντευξη πήρε ο Κώστας Παπαδάκης

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play