Σ. Κίρχνερ: Η μετανάστευση ως κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση και η σημασία της αλληλεγγύης προς την Ελλάδα

Η μετανάστευση πρέπει να νοείται ως κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, ιδίως προς όφελος των κρατών των εξωτερικών συνόρων που πλήττονται ιδιαίτερα, όπως η Ελλάδα, είναι σημαντική, τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σάντρο Κίρχνερ, υφυπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, στη νότια Γερμανία.

Ο κ. Κίρχνερ επισκέφθηκε προ ημερών τη Θεσσαλονίκη και την 88η ΔΕΘ, όπου η Γερμανία είναι η τιμώμενη χώρα, και μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. «Ειδικά η Ελλάδα έχει να διαδραματίσει σημαντικό και υπεύθυνο ρόλο εδώ», υπογραμμίζει. Επίσης, αναφέρεται στο ρόλο χωρών όπως η Ουγγαρία, οι οποίες δεν φαίνονται διατεθειμένες να το υιοθετήσουν, καθώς και στη στάση της Τουρκίας στο μεταναστευτικό.

Αναφορικά με την Τουρκία, ο κ. Κίρχνερ επισημαίνει ότι, παρά τις δυσκολίες, ο ρόλος της είναι σημαντικός και γι’ αυτό ζητείται αναβίωση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. Η μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου βασίζεται σε μια ευαίσθητη ισορροπία αλληλεγγύης και ευθύνης, και είναι δεσμευτική για όλα τα κράτη μέλη, περιλαμβάνοντας και την Ουγγαρία.

Ο κ. Κίρχνερ ζήτησε επίσης θεμελιώδεις αλλαγές στην πολιτική ασύλου στη Γερμανία, αναφέροντας ότι «οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την επιστροφή των απορριφθέντων αιτούντων άσυλο στο Αφγανιστάν και στη Συρία». Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να συνάψει συμφωνίες μετανάστευσης με σημαντικές χώρες προέλευσης και διέλευσης, προκειμένου να διευκολύνει τον επαναπατρισμό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Σάντρο Κίρχνερ στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

– Είχατε την ευκαιρία να επισκεφθείτε τη ΔΕΘ, όπου η Γερμανία είναι η τιμώμενη χώρα. Πόσο σημαντική είναι αυτή η πρωτοβουλία για τη Γερμανία, ποιες είναι οι προσδοκίες και πώς εκτιμάται πως αυτό μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων;

Φυσικά, είμαι πολύ ικανοποιημένος που η Γερμανία ανέλαβε τον ιδιαίτερο ρόλο της τιμώμενης χώρας στη ΔΕΘ και έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις καλύτερες πλευρές της στο ελληνικό και διεθνές κοινό, κάτι που αποτελεί μεγάλη τιμή. Αυτό δείχνει επίσης τους στενούς δεσμούς που η Γερμανία και η Ελλάδα έχουν διατηρήσει για πολλές δεκαετίες.

Η ΔΕΘ προσφέρει σημαντικό χώρο ανταλλαγής και δικτύωσης για γερμανικές, ελληνικές και διεθνείς εταιρείες. Σε προσωπικό επίπεδο, προσβλέπω σε πολλές ενδιαφέρουσες και πολύτιμες συζητήσεις με σημαντικούς συνομιλητές.

Επιπλέον, είχα την ευκαιρία να συζητήσω το θέμα της «Διασυνδεσιμότητας των γερμανικών και ελληνικών ενεργειακών δικτύων» ως ομιλητής σε πάνελ που διοργάνωσε το Ίδρυμα Hanns Seidel, γεγονός που θεωρώ πολύ σημαντικό.

– Η μετανάστευση φαίνεται να έχει σημαντικό πολιτικό αντίκτυπο, όπως αντικατοπτρίζεται στα πρόσφατα αποτελέσματα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τι συμπεράσματα βγάζετε από αυτό, όχι μόνο για τη Γερμανία αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη;

Ευτυχώς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα νέο, πιο αποτελεσματικό κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Ελπίζουμε ότι η μεταρρύθμιση θα βελτιώσει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, ώστε να επιτευχθεί δικαιότερη κατανομή των ατόμων που αναζητούν προστασία εντός της Ευρώπης.

Οι προκλήσεις της μετανάστευσης μπορούν να επιλυθούν μόνο από κοινού, ένα γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε πολιτικά ταραγμένους καιρούς.

– Η μεταρρύθμιση πρέπει τώρα να εφαρμοστεί με συνέπεια, ώστε να μπορέσει να τεθεί σε πλήρη ισχύ σε δύο χρόνια, και ειδικά η Ελλάδα έχει να διαδραματίσει σημαντικό και υπεύθυνο ρόλο εδώ.

©

Loading