Ο ξαφνικός θάνατος του πληροφοριοδότη της OpenAI εγείρει ερωτήματα για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τις συνθήκες γύρω από την αυτοκτονία του. Ο θάνατος του Σουτσίρ Μπαλάτζι, του 26χρονου πληροφοριοδότη της OpenAI, ανακοινώθηκε από τις αρχές του Σαν Φρανσίσκο. Σύμφωνα με την εφημερίδα San Jose Mercury News, η αστυνομία βρήκε τον Μπαλάτζι στο διαμέρισμά του ύστερα από τηλεφώνημα που δέχθηκε σχετικά με την κατάσταση της υγείας του. Οι ιατροδικαστές επιβεβαίωσαν ότι ο θάνατός του ήταν αποτέλεσμα αυτοκτονίας, όπως αναφέρεται από το Business Insider.
Πριν από τρεις μήνες, ο Μπαλάτζι, ο οποίος εντάχθηκε στην OpenAI το 2020 ως ερευνητής και συμμετείχε στην εκπαίδευση του μοντέλου που τροφοδοτεί το ChatGPT, είχε κατηγορήσει την εταιρεία ότι παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα μέσω της συλλογής περιεχομένου χωρίς τη συγκατάθεση των δημιουργών του. Σε συνέντευξή του στους New York Times, δήλωσε ότι συνέβαλε στην ανάπτυξη τεχνολογίας που κατέστρεφε την εμπορική βιωσιμότητα των ατόμων και των επιχειρήσεων που παρείχαν ψηφιακά δεδομένα, πριν παραιτηθεί πέρυσι.
Ο Μπαλάτζι είχε τονίσει την ανάγκη για έναν πιο βιώσιμο τρόπο λειτουργίας στο οικοσύστημα του διαδικτύου, προσθέτοντας ότι το υπάρχον μοντέλο εκπαίδευσης τεχνητής νοημοσύνης δεν ήταν διαρκές. Στην προσωπική του ιστοσελίδα, αμφισβήτησε τη δυνατότητα εφαρμογής της εξαίρεσης της δίκαιης χρήσης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πτώμα του Μπαλάτζι βρέθηκε στις 26 Νοεμβρίου, ενώ η είδηση κυκλοφόρησε ευρέως μόλις την περασμένη εβδομάδα. Αν και οι αρχές δεν έχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν κάτι διαφορετικό από την αυτοκτονία, υπάρχουν υποψίες σχετικά με πιέσεις που μπορεί να δέχθηκε ο Μπαλάτζι λόγω των αποκαλύψεών του κατά της OpenAI.
Ο Μπαλάτζι αποχώρησε από την εταιρεία τον Αύγουστο και εργαζόταν σε προσωπικά έργα από τότε. Μεγάλωσε στο Cupertino της Καλιφόρνια και σπούδασε επιστήμη υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ. Εκπρόσωπος της OpenAI εξέφρασε τη θλίψη της εταιρείας για την απώλειά του, τονίζοντας ότι η καρδιά τους είναι με τους οικείους του αυτή τη δύσκολη στιγμή.
Αμερικανοί και καναδικοί εκδότες, συμπεριλαμβανομένων των New York Times, έχουν καταθέσει αγωγές υποστηρίζοντας ότι η OpenAI χρησιμοποίησε παράνομα άρθρα ειδήσεων για την εκπαίδευση των μοντέλων της. Η OpenAI υποστηρίζει ότι βασίζεται σε δίκαιη χρήση και τις σχετικές διεθνείς αρχές πνευματικών δικαιωμάτων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr