Αναλύσεις για τις διαφωνίες ΗΠΑ και Ευρώπης σχετικά με την ειρηνική λύση στην Ουκρανία. Το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει το πλήρες σχέδιο των ΗΠΑ για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και τις διαφωνίες των Ευρωπαίων, δημοσιεύοντας δύο κείμενα που αποκλίνουν σημαντικά μεταξύ τους. Μετά την άρνηση του προεδρεύοντος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο αμερικανικό σχέδιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απέστειλε τελεσίγραφο στις Βρυξέλλες. Αυτή η ανακοίνωση απαιτεί από τις ευρωπαϊκές χώρες να επιλέξουν είτε την υποστήριξη του Κιέβου είτε τη στήριξη της Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με το Reuters, οι κυριότερες διαφορές μεταξύ των δύο κειμένων αφορούν την επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με το εδαφικό, τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τις εγγυήσεις ασφαλείας και τη διάταξη του ουκρανικού στρατού. Οι προτάσεις που παρουσίασε ο απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, ενσωματώνουν ένα ευρύ πλαίσιο για τη διευθέτηση των διαφορών. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί ότι είναι η πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου που δίνεται τόσος χώρος στη διπλωματία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Όσον αφορά το εδαφικό ζήτημα, οι ΗΠΑ ζητούν την de jure αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, καθώς και την de facto αναγνώριση των εδαφών που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική και νότια Ουκρανία. Αντιθέτως, το ευρωπαϊκό και ουκρανικό σχέδιο αναβάλλει τις λεπτομερείς συζητήσεις για το εδαφικό μέχρι μετά την κατάπαυση του πυρός, χωρίς να αναγνωρίζεται η ρωσική κυριαρχία σε καμία περιοχή.
Όσον αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας της Ουκρανίας, οι Αμερικανοί προτείνουν ισχυρές εγγυήσεις από ευρωπαϊκά κράτη χωρίς να περιορίζουν τις ουκρανικές δυνάμεις. Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι προτείνουν ότι δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στους συμμάχους της Ουκρανίας να τοποθετούν στρατεύματα σε ουκρανικό έδαφος, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει ανησυχία στη Μόσχα.
Όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Αμερικανός διαμεσολαβητής σημειώνει ότι αυτές θα μπορούσαν να αρθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας, ενώ οι Ευρωπαίοι προτείνουν σταδιακή χαλάρωση μετά την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης. Η πιθανότητα αναγνώρισης της Κριμαίας από τις ΗΠΑ και η χαλάρωση των κυρώσεων θα μπορούσαν να επιφέρουν σοβαρές εντάσεις εντός της ΕΕ.
Ειδικότερα, η επόμενη σύνοδος κορυφής αποτελεί κρίσιμο σημείο αναφοράς, με τις 23 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που είναι μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να προσπαθούν να βρουν συμβιβασμούς με την κυβέρνηση Τραμπ. Η ενότητα της ΕΕ και η σταθερότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών βρίσκονται σε κίνδυνο. Ο διευθυντής του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, Τζέρεμι Σαπίρι, εκφράζει αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της ΕΕ να παραμείνει ενωμένη αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν.
Πηγή περιεχομένου: in.gr