Φοιτητικές διαδηλώσεις στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς και της κρατικής αδιαφάνειας συγκεντρώνουν μαζική υποστήριξη. Οι φοιτητές του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου οργάνωσαν μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της τελευταίας δεκαετίας στην κεντρική πλατεία της πόλης, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας που διέπει τον κρατικό μηχανισμό. Η κινητοποίηση αυτή ήρθε ως συνέχεια των διαμαρτυριών που είχαν ξεκινήσει έναν μήνα νωρίτερα με καταλήψεις στις σχολές τεσσάρων δημόσιων πανεπιστημίων.
Κεντρικό αίτημα των φοιτητών είναι η απόδοση ποινικών και πολιτικών ευθυνών για την τραγωδία που συνέβη στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ, όπου την 1η Νοεμβρίου κατέρρευσε τμήμα της οροφής, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 15 άνθρωποι. Η τραγωδία αυτή συνέβη τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του σταθμού, η οποία διήρκεσε τρία χρόνια.
Οι φοιτητές, που κατέφθασαν οργανωμένα στην πλατεία Slavia, κρατούσαν πλακάτ με απεικονίσεις ματωμένων χεριών και συνθήματα κατά της διαφθοράς και της αλαζονείας της εξουσίας. Στη διαδήλωση συμμετείχαν επίσης ηθοποιοί από θεατρικές παραστάσεις του Βελιγραδίου και εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων, ενισχύοντας τη φωνή των φοιτητών. Σημαντική ήταν η παρουσία χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι ήρθαν να δηλώσουν τη στήριξή τους στα αιτήματα των φοιτητών.
Στη συγκέντρωση τηρήθηκε σιγή 15 λεπτών στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας, και η διαδήλωση ολοκληρώθηκε ήρεμα. Οι προηγούμενες μέρες, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς προσπάθησε να κατευνάσει την οργή των φοιτητών, δηλώνοντας ότι αποδέχεται όλα τα αιτήματά τους, και ανακοίνωσε αύξηση του προϋπολογισμού για την τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά 20%.
Ωστόσο, οι φοιτητές παραμένουν επιφυλακτικοί, ζητώντας να σταματήσει η παραβίαση του Συντάγματος και η υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του προέδρου. Αντί για αποδοχή, οι πρόσφατες προτάσεις του Βούτσιτς εκλήφθηκαν ως προσβλητικές, ενισχύοντας την ενότητα και τη δυναμική του φοιτητικού κινήματος.
Φοιτητικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Σερβίας, αποδεικνύοντας την αυξανόμενη δυσαρέσκεια και την επιθυμία για αλλαγή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή περιεχομένου: in.gr