Το 1992 στη Διάσκεψη του Ρίο για το Κλίμα– την πρώτη παγκόσμια σύνοδο κορυφής για το ζήτημα αυτό από την οποία προέκυψε η Συνθήκη-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (FCCC)–μια 12χρονη Καναδή καλούσε τη διεθνή κοινότητα να σώσει τον πλανήτη.
Σήμερα, η Σέβερν Κάλις-Σουζούκι, εκείνο το κορίτσι, είναι ένθερμη υποστηρίκτρια της Γκρέτα Τούνμπεργκ, της 16χρονης Σουηδής που έχει γίνει ίνδαλμα της νεολαίας στην μάχη για τη διάσωση του πλανήτη και έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
“Είμαι μόνο ένα παιδί και δεν έχω όλες τις λύσεις, αλλά θέλω να συνειδητοποιήσετε ότι ούτε εσείς τις έχετε”, δήλωνε τότε η Κάλις-Σουζούκι στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στην πόλη της Βραζιλίας προσθέτοντας: “Αν δεν γνωρίζετε πώς να το διορθώσετε (το πρόβλημα), παρακαλώ μην το κάνετε χειρότερο!”.
Είκοσι επτά χρόνια αργότερα, τα λόγια της θα μπορούσαν να είναι και της Γκρέτα, η οποία τις προάλλες μιλώντας στα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησε τους παγκόσμιους ηγέτες ότι “της έκλεψαν τα όνειρα και τα παιδικά της χρόνια με τις κενές υποσχέσεις τους”.
Άλλαξε άραγε κάτι στο διάστημα που μεσολάβησε από τη διάσκεψη του Ρίο μέχρι την πρόσφατη σύνοδο κορυφής στη Νέα Υόρκη;
“Γιατί οι επόμενες δεκαετίες ήταν οι πιο καταστροφικές; Είναι θέμα διακυβέρνησης. Γιατί συνάπτουμε όλες αυτές τις συμφωνίες και δεν τις εφαρμόζουμε;”, αναρωτιέται η Κάλις-Σουζούκι.
Σήμερα ζει στα νησιά Χάιντα Γκουάι, στα ανοικτά της ακτής της Βρετανικής Κολομβίας, μαζί με τον σύζυγό της, που είναι μέλος της κοινότητας αυτοχθόνων Χάιντα, και τους δύο γιους τους.
“Σήμερα έχουμε την κλιματική αλλαγή που επηρεάζει πολύ τους πάντες και δεν έχουμε τον χρόνο να περιμένουμε ακόμη μια γενιά”, προειδοποιεί η 39χρονη.
Η Κάλις-Σουζούκι αποδίδει τις προσωπικές επιθέσεις εις βάρος της Γκρέτα Τούνμπεργκ στο γεγονός ότι οι ενήλικες αισθάνονται ότι απειλούνται από ένα παιδί που τους κατηγορεί ως υπεύθυνους.