Ανακαλύψτε πώς οι Silicon Six αποφεύγουν τη φορολογία με στρατηγικές φοροαποφυγής που κοστίζουν δισεκατομμύρια. Την τελευταία δεκαετία, οι αμερικανικοί κολοσσοί της τεχνολογίας, γνωστοί ως Silicon Six, έχουν καταγράψει έσοδα που φτάνουν τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια, με κέρδη 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, κατά την ίδια χρονική περίοδο, υπολογίζεται ότι έχουν πληρώσει 278 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερο από τον αναμενόμενο εταιρικό φόρο εισοδήματος, σύμφωνα με τον νόμιμο φορολογικό συντελεστή για τις αμερικανικές εταιρείες που καταγράφουν αντίστοιχα κέρδη. Σύμφωνα με την έκθεση του Fair Tax Foundation, οι εταιρείες αυτές πλήρωσαν κατά μέσο όρο 18,8% σε συνδυασμένους εθνικούς και ομοσπονδιακούς φόρους, ενώ ο μέσος όρος στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 29,7%.
Οι Amazon, Meta, Alphabet, Netflix, Apple και Microsoft έχουν εφαρμόσει στρατηγικές φοροαποφυγής που ενσωματώνονται στα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Σημαντικό είναι ότι αν εξαιρεθούν οι εφάπαξ πληρωμές φόρου επαναπατρισμού στις ΗΠΑ, η μέση πληρωμή εταιρικού φόρου εισοδήματος διαμορφώνεται στο 16,1% την τελευταία δεκαετία. Οι εταιρείες φούσκωσαν τις δηλωμένες φορολογικές τους πληρωμές κατά 82 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβάνοντας αμφίβολες δαπάνες για φόρους.
Η ανάλυση δείχνει ότι η φοροαποφυγή παραμένει ενσωματωμένη στις εταιρικές δομές, με τον Paul Monaghan, διευθύνοντα σύμβουλο της FTF, να αναφέρει ότι οι Silicon Six πληρώνουν σημαντικά λιγότερους φόρους σε σχέση με άλλες βιομηχανίες όπως οι τράπεζες και η ενέργεια παγκοσμίως. Η έκθεση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή καθώς οι τεχνολογικοί γίγαντες αυξάνουν την επιρροή τους στην πολιτική, με τους επικεφαλής τους να διαδραματίζουν ενεργό ρόλο σε κυβερνητικές συζητήσεις.
Εκπρόσωποι των εταιρειών, όπως η Amazon και η Meta, υποστηρίζουν ότι τηρούν τους φορολογικούς νόμους και ότι οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές που απολαμβάνουν είναι αποτέλεσμα στρατηγικών επενδύσεων και ανάπτυξης υποδομών. Εντούτοις, οι πρακτικές αυτές εγείρουν ανησυχίες για την ισότητα στη φορολογία και τη διαφάνεια στον τομέα της τεχνολογίας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr