Σήμα κινδύνου για τη μελισσοκομία: Νοθευμένο το 50% του μελιού στην αγορά

Σήμα κινδύνου για τη μελισσοκομία: Νοθευμένο το 50% του μελιού στην αγορά

Τεράστια ανησυχία προκαλεί η νοθεία στο μέλι στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με σοβαρές συνέπειες για τους μελισσοκόμους και την αγορά.

Σε κρίση βρίσκεται η εγχώρια και η ευρωπαϊκή αγορά μελιού, με τους μελισσοκόμους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η μελισσοκομία δεν θα καταφέρει να επιβιώσει στον αθέμιτο ανταγωνισμό. Η Ευρώπη κινδυνεύει ακόμα και να χάσει το ρόλο της ως βασικός παραγωγός μελιών, με τους επαγγελματίες μελισσοκόμους να προειδοποιούν ότι η ΕΕ θα μετατραπεί απλώς σε έναν κόμβο για την επεξεργασία εισαγόμενου μελιού. Οι ευρωπαίοι και Έλληνες μελισσοκόμοι βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς η εισροή φθηνών εισαγωγών και η παρουσία νοθευμένου μελιού έχουν γονατίσει τον κλάδο, απειλώντας τα προς το ζην. Στοιχεία από ευρωπαϊκές μελισσοκομικές οργανώσεις ανεβάζουν το ποσοστό νοθείας ακόμη και στο 80%. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 50% του μελιού στην αγορά είναι νοθευμένο από κινέζικα και ουκρανικά φθηνά μέλια.

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η πώληση γλυκαντικών ουσιών ως μέλια έχουν οδηγήσει τους μελισσοκόμους σε οικονομικό αδιέξοδο. Μάλιστα, σε ορισμένες χώρες το ποσοστό εγκατάλειψης φτάνει το 75%, με άμεσες συνέπειες για την επικονίαση στην ΕΕ. Περίπου το 80% του μελιού στα σούπερ-μάρκετ της Γερμανίας βρέθηκε νοθευμένο, όπως και στη Σερβία, και το ποσοστό αυτό είναι ενδεικτικό της έκτασης της απάτης.

Η νοθεία αυτή τη στιγμή είναι ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο που θίγει όχι μόνο τον πρωτογενή τομέα αλλά και τους καταναλωτές, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τις τιμές των μελιών που κυκλοφορούν στην αγορά, με την μέση τιμή εισαγόμενου μελιού στην ΕΕ να είναι μόλις 2,17 ευρώ ανά κιλό.

Αναφορικά με τα νοθευμένα μέλια, σημειώνεται ότι φιλτράρονται ώστε να περνούν στους ελέγχους ως γλυκαντικές ουσίες. Οι Έλληνες μελισσοκόμοι ανησυχούν επίσης για τη μείωση της παραγωγής λόγω ελλείψεων ανθοφορίας και ασθενειών. Μέχρι τώρα, η Ευρώπη απλά διαχειρίζεται την κατάσταση χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την καταπολέμηση της νοθείας.

Όλες οι οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας αυστηρούς ελέγχους και άμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις για την προστασία της αγοράς και την απαγόρευση του νοθευμένου μελιού.

Loading