Σημαντικές εξελίξεις στα αιολικά πάρκα και στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων

Σημαντικές εξελίξεις στα αιολικά πάρκα και στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων

Εγγύτερα στην αφετηρία έρχεται η προκήρυξη των διαγωνισμών για τις πρώτες έξι Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ) στην Ελλάδα, έπειτα από σημερινή θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για τις τρεις εξ αυτών. Η έγκριση του ΚΑΣ αφορά τη δημιουργία off-shore πάρκων ανεμογεννητριών σε τρία θαλάσσια οικόπεδα στην Κρήτη και δυτικά της νήσου Γυάρου. Για τα συγκεκριμένα οικόπεδα είχε αρχικά τεθεί «απαγορευτικό» από τους αρχαιολόγους, και περιλαμβάνονται στις πρώτες έξι περιοχές όπου προβλέπεται να εγκατασταθούν πλωτά αιολικά.

«Έχοντας λάβει την έγκριση του ΚΑΣ, μπαίνουμε στη τελική ευθεία για την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και την υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι ΠΟΑΥΑΠ», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε (ΕΔΕΥΕΠ), Αριστοφάνης Στεφάτος, σχολιάζοντας την απόφαση, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αυτό συμβαίνει λίγες ημέρες μετά την πρόσφατη συμμετοχή της ΕΔΕΥΕΠ στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Προσθέτει ακόμα ότι ελήφθησαν «πολύ σοβαρά υπόψη όσα σχόλια υποβλήθηκαν στη δημόσια διαβούλευση, καθώς και η αρχική τοποθέτηση του ΚΑΣ ως προς τις δυνάμει ΠΟΑΥΑΠ. Μέσω του αιτήματος θεραπείας που εισηγηθήκαμε, είχαμε τη δυνατότητα να υποβάλουμε επιπλέον στοιχεία, που επιβεβαιώνουν ότι οι σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις δεν δημιουργούν αρνητικό αντίκτυπο σε χώρους αρχαιολογικούς, ιστορικούς ή άλλου πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Στεφάτος μίλησε ακόμη για τα επόμενα βήματα σχετικά με τα σταθερής έδρασης θαλάσσια αιολικά πάρκα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης, το χρονοδιάγραμμα των ερευνητικών γεωτρήσεων για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, καθώς και για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και το μεγάλο πρότζεκτ στον Πρίνο Καβάλας.

Στο ερώτημα πότε αναμένεται να λειτουργήσουν τα σταθερής έδρασης θαλάσσια αιολικά πάρκα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης, ο κ. Στεφάτος υπενθυμίζει πως τον Νοέμβριο του 2023 εκδόθηκαν οι δύο πρώτες άδειες έρευνας για τα πιλοτικά έργα σταθερής έδρασης και συνολικής δυναμικότητας 600MW, στη θαλάσσια περιοχή νότια του Έβρου και βόρεια-βορειοανατολικά της Σαμοθράκης.

«Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την τεχνική μελέτη από τις αδειοδοτημένες εταιρείες, την ολοκλήρωση της δεύτερης ΣΜΠΕ και την πραγματοποίηση των μετρήσεων πεδίου που έχουν ήδη εκκινήσει οι εταιρείες στη περιοχή», επισημαίνει ο κ. Στεφάτος.

Η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα δυσκολεύεται ν’ ανταποκριθεί στη ζήτηση. Κατά τον κ. Στεφάτο, ανακύπτει μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να αναπτύξει σημαντικό μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας. Παρά την εξάρτηση από εισαγωγές υλικών, η Ελλάδα διαθέτει πλεονεκτήματα όπως σημαντικές λιμενικές εγκαταστάσεις και εταιρείες που διαπρέπουν διεθνώς στην κατασκευή κρίσιμων τμημάτων για έργα ΥΑΠ.

«Μόνο για τα πρώτα δύο πιλοτικά αιολικά σταθερής έδρασης και συνολικής ισχύος 600 MW, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 18-25 πλοία διαφορετικών τύπων. Ακόμη μεγαλύτερος αριθμός πλοίων θα απαιτηθεί για την εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος στην ολότητά του», εξηγεί ο κ. Στεφάτος.

Ο κ. Στεφάτος έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι «η Ελλάδα κάθεται πάνω σε έναν θησαυρό όσον αφορά τις ΑΠΕ». Το ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές είναι έντονο, καθώς η Ελλάδα διαθέτει το καλύτερο αιολικό δυναμικό και πρόγραμμα ανάπτυξης στην Ευρώπη. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν οι προπαρασκευαστικές διεργασίες για να μπορέσουν οι διαγωνισμοί να προκηρυχθούν.

Για τις αντιδράσεις απέναντι στα αιολικά πάρκα, ο κ. Στεφάτος αναφέρει ότι η Πολιτεία συνομιλεί με τις τοπικές κοινωνίες, γεγονός που μπορεί να δημιουργεί εύλογες ανησυχίες λόγω έλλειψης πληροφόρησης. Στόχος είναι η αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, εφαρμόζοντας 20 κριτήρια αποκλεισμού περιοχών.

Στο πεδίο της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, αρκετές βιομηχανίες έχουν υπογράψει μνημόνια με την Energean για την ανάπτυξη αποθήκης CO2 στον Πρίνο. Τα έργα CCS είναι κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη, με στόχο τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας.

Η ανακοίνωση των τελικών αποφάσεων για τους υδρογονάνθρακες νοτιοδυτικά της Κρήτης αναμένεται προς τα τέλη του 2024 ή τις αρχές του 2025. «Το χρονοδιάγραμμα αντικατοπτρίζει την επίσπευση των ερευνών», συμπληρώνει ο κ. Στεφάτος, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα των προθέσεων των επενδυτών.

Η διάρκεια από την ανακάλυψη κοιτασμάτων μέχρι την παραγωγή υδρογονανθράκων μπορεί να είναι 4-7 χρόνια, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των κοιτασμάτων. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για φυσικό αέριο, η Ελλάδα μπορεί να γίνει εξαγωγέας ενέργειας.

Το ενδιαφέρον που προκύπτει είναι ότι οι ενέργειες της ΕΔΕΥΕΠ μπορούν να μετασχηματίσουν την εθνική οικονομία.

©

Loading

Play