Αύξηση στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών καταγράφεται τον Ιανουάριο του 2025, με θετικές προοπτικές για τον κλάδο. Η ανοδική πορεία των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών συνεχίζεται, με σημαντική αύξηση που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2025 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάσθηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit-Hellas, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 24% σε όγκο και 25,7% σε αξία, φτάνοντας συνολικά 182,08 χιλ. τόνους και 151,04 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, καταγράφηκε και αύξηση στις εισαγωγές, με τον όγκο τους να φτάνει τους 64.984 τόνους, αύξηση 7,2%, και την αξία τους να ανέρχεται σε 72,95 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας 11,8% αύξηση.
Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων παρουσίασαν αύξηση κατά 15% τον Ιανουάριο του 2025, φτάνοντας το 24,97% των συνολικών εξαγωγών της χώρας, δηλαδή 1,005 δισ. ευρώ. Αυτό δημιούργησε πλεόνασμα 47,26 εκατ. ευρώ σε ένα γενικά ελλειμματικό ισοζύγιο.
Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές λαχανικών ανήλθαν σε 28.169 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 17,3%, ενώ η αξία τους φτάνει τα 33,86 εκατ. ευρώ με αύξηση 26,3%. Στους τομείς των φρούτων, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 17,7% σε όγκο, φτάνοντας τους 152.215 τόνους και αξίας 171,23 εκατ. ευρώ. Αξιοσημείωτες είναι οι αυξήσεις στα μανταρίνια (19,1%), στα ακτινίδια (43%) και στα πορτοκάλια (17,7%).
Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές εισαγωγές παρουσιάζουν και αυτές αυξήσεις, με τα λαχανικά να φτάνουν τους 31.572 τόνους σε όγκο και τα φρούτα να σημειώνουν αύξηση κατά 10,6% κατ’ όγκο. Παρά τα θετικά στοιχεία, οι προκλήσεις για τον κλάδο παραμένουν, κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους και της έλλειψης εργατών γης. Ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit-Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης, αναφέρει ότι απαιτείται η στήριξη των αγροτών ώστε να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου.
Πηγή περιεχομένου: in.gr