Σημαντική πρόοδος στους χωροταξικούς σχεδιασμούς που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη της Ηλείας

Σημαντική πρόοδος στους χωροταξικούς σχεδιασμούς που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη της Ηλείας

Οι μεγάλες προοπτικές που έχει η Ηλεία και η ευρύτερη περιοχή στο να ξεφύγει από την απομόνωση και την υποβάθμιση είναι σε εξέλιξη. Σε συζήτηση που οργανώθηκε στο πλαίσιο του 5ου OLYMPIA FORUM στην Αρχαία Ολυμπία, επισημάνθηκαν οι δυνατότητες της περιοχής να αναδειχθεί σε έναν ελκυστικό προορισμό με σύγχρονες υποδομές και δραστηριότητες. Από το ίδιο βήμα ανακοινώθηκαν και θέματα που αφορούν στα τρία ηλεκτρικά μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας: Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ.

Το θέμα του πάνελ που συντόνισε ο ιδρυτής του site ypodomes.gr, Νίκος Καραγιάννης, ήταν: «Έργα υποδομών – Ανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες». Σε αυτό συμμετείχαν: ο Ευθύμιος Μπακογιάννης, γ.γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Παναγιώτης Παπανικόλας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Ολυμπία Οδός», ο Θανάσης Κοτταράς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΣΤΑ.ΣΥ. (Σταθερές Συγκοινωνίες), ο Αθανάσιος Μπέλλας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Οδικών Αξόνων Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, και ο Βασίλειος Γιαννόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Έργων και Υποδομών Δυτικής Ελλάδας.

Ο κ. Μπακογιάννης παρουσίασε τον σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την περιοχή της Ηλείας, επισημαίνοντας ότι είναι σε εξέλιξη σειρά Χωροταξικών Σχεδιασμών με σημαντικότερους αυτούς για τον Τουρισμό, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τη Βιομηχανία και τα Logistics. Αναφερόμενος στο ειδικό Χωροταξικό του Τουρισμού, είπε ότι είναι ήδη σε διαβούλευση, με προτάσεις που έχουν κατατεθεί από φορείς της περιοχής, και χαρακτήρισε το σχέδιο αυτό πολύ σημαντικό. Ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι η τουριστική δραστηριότητα στην Ηλεία είναι περιορισμένη και ότι η περιοχή δεν μπορεί να περιορίζεται σε δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα, δεδομένου του πλούτου του φυσικού της περιβάλλοντος.

Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημασία των Χωροταξικών Σχεδίων για τις ΑΠΕ και τη Βιομηχανία και τα Logistics, τονίζοντας ότι θα καθορίσουν οργανωμένους υποδοχείς για παραγωγικές δραστηριότητες και εφοδιαστικές αλυσίδες. Αυτές οι εξελίξεις αναμένεται να προσφέρουν μια νέα προοπτική στην περιοχή. Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το παραλιακό μέτωπο, το οποίο θα καθορίσει χρήσεις γης και όρους δόμησης.

Ο κ. Παπανικόλας μίλησε για τη σημασία των οδικών υποδομών για την περιοχή και την ελληνική οικονομία, αναφέροντας ότι η Ολυμπία Οδός συμβάλλει κατά 1,2% στο εθνικό ΑΕΠ και δημιουργεί περίπου 1000 θέσεις εργασίας. Υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη στην περιφέρεια απαιτεί προσβασιμότητα, ενώ τόνισε ότι είναι αναγκαία η συνδεσιμότητα με τη γύρω περιοχή.

Ο κ. Κοτταράς αναφέρθηκε στα σταθερά μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας, τονίζοντας τη σημασία της μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος και την εφαρμογή προγραμμάτων ανάκτησης ενέργειας. Σημείωσε ότι το 2025 θα λειτουργήσουν οι πρώτοι αναβαθμισμένοι συρμοί στον Ηλεκτρικό.

Ο κ. Μπέλλας έκανε λόγο για τα ευρήματα έρευνας του Παρατηρητηρίου Οδικών Αξόνων Δυτικής Ελλάδας και τόνισε την ανάγκη προσοχής στην ανάπτυξη του νομού Ηλείας, που παραμένει παραμελημένος και αποκομμένος. Ο κ. Γιαννόπουλος επισήμανε την αναγκαιότητα προγραμματισμού έργων που θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών και θα αναπτύξουν τις τοπικές κοινωνίες.

*Φωτογραφίες από το συνέδριο: https://www.amna.gr/pr-photo

Loading