Κάθε χρόνο, δημοσιεύονται οι ετήσιες στατιστικές της επίπτωσης και θνητότητας του καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσφέροντας μια σαφή εικόνα για την εξέλιξη της επιδημιολογίας της νόσου. Αυτά τα δεδομένα είναι ουσιώδη για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των προληπτικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, καθώς και για τη διαμόρφωση πολιτικών που στοχεύουν στη βελτίωση της επιβίωσης των ασθενών.
Σύμφωνα με τους ιατρούς της Θεραπευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, γνωρίζουμε ότι ένα σημαντικό ποσοστό των περιπτώσεων καρκίνου σχετίζεται με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου. Ως εκ τούτου, τα περιστατικά αυτά και οι αντίστοιχοι θάνατοι θα μπορούσαν δυνητικά να αποφευχθούν.
Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την παχυσαρκία, την έλλειψη σωματικής άσκησης, καθώς και διατροφικούς και λοιμώδεις παράγοντες. Ιδιαίτερα για ορισμένες δερματικές κακοήθειες, η έκθεση στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία είναι κρίσιμη. Η περιοδική καταγραφή των περιστατικών καρκίνου που σχετίζονται με αυτούς τους παράγοντες μπορεί να συμβάλει στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας συγκεκριμένων παρεμβάσεων, όπως οι καμπάνιες για τη διακοπή καπνίσματος, αλλά και στην ανάγκη υλοποίησης νέων πολιτικών δημόσιας υγείας.
Μια μελέτη από το 2018 είχε υπολογίσει ότι το 42% των περιπτώσεων καρκίνου το 2014 στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και το 45% των θανάτων από καρκίνο, σχετίζονταν με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου. Πρόσφατα, δημοσιεύθηκαν ανανεωμένα στοιχεία που συνυπολόγισαν τα επιδημιολογικά δεδομένα πέντε χρόνια μετά την πρώτη έρευνα, εξετάζοντας 30 τύπους καρκίνου σε ενήλικες άνω των 30 ετών. Στη νέα ανάλυση χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα που αφορούσαν τον σχετικό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου από τους κυριότερους τροποποιήσιμους παράγοντες, όπως αποτυπώθηκαν σε μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, το 40% των νέων διαγνώσεων καρκίνου σχετίζεται με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, ενώ σε αυτούς αποδίδονται και το 44% των θανάτων από τη νόσο. Τα ποσοστά αυτά είναι ελαφρώς μικρότερα σε σύγκριση με την ανάλυση των πέντε τελευταίων ετών, δείχνοντας βελτίωση στο υγιεινό τρόπο ζωής του πληθυσμού, κάτι που αποτυπώνεται και στα ετήσια στατιστικά της θνητότητας του καρκίνου. Το κάπνισμα παραμένει ο κύριος παράγοντας κινδύνου, σχετιζόμενο με το 20% των διαγνώσεων και το 30% των θανάτων από καρκίνο, με τον καρκίνο του πνεύμονα να είναι η πιο συχνή διάγνωση. Ακολουθεί η παχυσαρκία με 7.5% των περιπτώσεων, η κατανάλωση αλκοόλ (5.4%) και η έλλειψη σωματικής άσκησης (3%).
Τα δεδομένα αυτά παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την περαιτέρω μείωση της επίπτωσης και θνητότητας από καρκίνο, σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΚΠΑ. Τονίζουν ότι η ενίσχυση πολιτικών που στοχεύουν στη μείωση του καπνίσματος, στη θεραπεία της παχυσαρκίας και στην προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην αποφυγή εμφάνισης καρκίνου στο μέλλον.