Σωστές οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για την προσέλκυση  επενδύσεων

Σωστές οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων

«Η νέα κυβέρνηση θέτει τις σωστές προτεραιότητες», οι οποίες θα βελτιώσουν «το πλαίσιο εντός του οποίου οι ξένοι επενδυτές θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν. Είναι θετικό για την Ελλάδα ότι έχει μια κυβέρνηση η οποία αναγνωρίζει το διεθνές οικονομικό πλαίσιο, ή τη σημασία των διεθνών επενδύσεων», τονίζει μεταξύ άλλων ο Μίχαελ Λέβι, διευθυντής διεθνών σχέσεων της Αυστριακής Ένωσης Βιομηχάνων σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Λέβι επισκέφθηκε την Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με στελέχη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και εκπροσώπους αυστριακών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και με τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα. Αναφερόμενος στις ελληνο-αυστριακές οικονομικές σχέσεις, θεωρεί πως «αν η ελληνική οικονομία τεθεί και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης μέσω του ορθού πλαισίου», τότε «υπάρχουν καλές πιθανότητες για την εντατικοποίηση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», ενώ συμπληρώνει ότι για να γίνουν επενδύσεις στην χώρα μας «πρέπει να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία, να βελτιωθούν οι υποδομές και να καταστεί το δικαιικό σύστημα αξιόπιστο. Σε συνδυασμό με το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό που η Ελλάδα διαθέτει, θα υπάρξει ανοδική τάση». 

Αναλυτικότερα, στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για το πώς εκτιμά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα ο κ Λέβι εξέφρασε την πεποίθησή του πως «η νέα κυβέρνηση θέτει τις σωστές προτεραιότητες. Καταρχάς η μείωση της φορολογίας ως πρώτο σημαντικό βήμα, ένα μέτρο το οποίο θα ακολουθήσουν και πολλά άλλα, θα βελτιώσει το πλαίσιο εντός του οποίου οι ξένοι επενδυτές θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν πιο ενεργά. Αυτό ισχύει βέβαια και για τους εγχώριους επενδυτές. Η ενεργοποίηση του πλαισίου που λείπει, είναι σημαντική και πιστεύω ότι πρόκειται για ένα σωστό μέτρο προς την σωστή κατεύθυνση». 

Ερωτηθείς εάν επέστρεψε η «οικονομική κανονικότητα» στην Ελλάδα, είπε πως «είναι θετικό για την Ελλάδα το γεγονός ότι έχει μια κυβέρνηση η οποία αναγνωρίζει το διεθνές οικονομικό πλαίσιο ή τη σημασία των διεθνών επενδύσεων. Έχω την γνώμη πως αυτό δεν συνέβαινε με την προηγούμενη κυβέρνηση, και οι διεθνείς επενδύσεις είναι, τόσο για την Αυστρία, όσο και για την Ελλάδα, σημαντικές. Γι’ αυτό και πιστεύω πως η παρούσα κυβέρνηση έχει θέσει ορισμένες νέες προτεραιότητες προς την σωστή κατεύθυνση και ευχόμαστε να προχωρήσει με επιτυχία».

Αναφερόμενος στις ελληνο-αυστριακές οικονομικές σχέσεις, ο κ. Λέβι επισήμανε τα εξής: «Φυσικά οι ελληνοαυστριακές οικονομικές σχέσεις μειώθηκαν δραστικά κατά την διάρκεια τη κρίσης. Είχαμε στο παρελθόν έναν όγκο των συναλλαγών της τάξεως του ενός δισ. ευρώ, ο οποίος μειώθηκε στο μισό. Από την άλλη βέβαια, όταν μιλάμε για 500 εκ. ευρώ, δεν είναι ευκαταφρόνητο ποσό. Στο μέτρο αυτό, μπορεί κανείς να δει ότι υπάρχει η δυνατότητα της αύξησης των συναλλαγών, δεδομένου ότι ήταν μεγαλύτερες, και εάν η ελληνική οικονομία τεθεί και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης μέσω του ορθού πλαισίου, τότε βλέπω ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες για την εντατικοποίηση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».  

Τέλος, στο ερώτημα εάν θεωρεί ότι οι αυστριακές επιχειρήσεις θα επένδυαν σήμερα στην Ελλάδα, απάντησε λέγοντας πως «οι αυστριακές επιχειρήσεις αναζητούν πάντα νέους τόπους επιχειρηματικής δραστηριότητας ή εξαγωγών. Φυσικά υπάρχουν κριτήρια για το που θα επενδύσουν, για το που είναι περισσότερο ή λιγότερο ελκυστικές. Και σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία, η οποία για τη δική μας αντίληψη είναι πολύ μεγάλη, να μειωθούν οι φόροι για τις επιχειρήσεις, ένα σημαντικό βήμα το οποίο έχει ήδη γίνει, να βελτιωθούν και να εκσυγχρονιστούν  οι υποδομές και φυσικά να καταστεί σαφές ότι το δικαιικό σύστημα είναι αξιόπιστο – και αξιόπιστο  σημαίνει ότι λειτουργεί γρήγορα. Αν όλοι αυτοί οι παράγοντες συντρέξουν, σε συνδυασμό με το καταρτισμένο  ανθρώπινο δυναμικό που η Ελλάδα διαθέτει σε μεγάλο βαθμό, θα υπάρξει ανοδική τάση». 
 

©Πηγή: amna.gr

Loading