Σουδάν: Καταστράφηκε το μοναδικό κέντρο ιατρικής έρευνας για το μυκήτωμα

Σουδάν: Καταστράφηκε το μοναδικό κέντρο ιατρικής έρευνας για το μυκήτωμα

Καταστροφή του μοναδικού κέντρου έρευνας για το μυκήτωμα στο Σουδάν λόγω εμφυλίου πολέμου. Το μοναδικό κέντρο στον κόσμο που είναι αφιερωμένο στην έρευνα του μυκήτωματος, μιας τροπικής μολυσματικής ασθένειας που πλήττει κυρίως τους φτωχότερους πληθυσμούς, υπέστη ανυπολόγιστες ζημιές στη Χαρτούμ εξαιτίας του συνεχόμενου πολέμου στο Σουδάν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι το Κέντρο Έρευνας για το Μυκήτωμα (MRC) έχει πληγεί σοβαρά από την ένοπλη σύρραξη, όπως ανέφερε η αντιπροσωπεία του ΠΟΥ στο Σουδάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η εμφύλια σύρραξη, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει ξεριζώσει πάνω από 13 εκατομμύρια, έχει προκαλέσει επίσης την κατάρρευση του εύθραυστου συστήματος υγείας της τρίτης μεγαλύτερης χώρας της Αφρικής. Το κέντρο έρευνας απεικονίζεται σε βίντεο που εστάλη στο AFP να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, με ταβάνια να έχουν καταρρεύσει και έγγραφα να είναι σκορπισμένα παντού. Ο ιδρυτής του κέντρου, Αχμεντ Φαχάλ, δήλωσε ότι «έχουμε χάσει όλα τα περιεχόμενα των βιολογικών τραπεζών μας, όπου βρίσκονται δεδομένα 40 και πλέον ετών».

Η εγκατάσταση παραμένει απροσπέλαστη για τις υγειονομικές αρχές, γεγονός που καθιστά αδύνατη την εκτίμηση των ζημιών. Το MRC, το οποίο ιδρύθηκε το 1991 υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου της Χαρτούμ, υποδέχονταν ετησίως περίπου 12.000 ασθενείς. Το 2019, πραγματοποιήθηκε η πρώτη κλινική δοκιμή στον κόσμο για την ασθένεια με την υποστήριξη του ΠΟΥ και της κυβέρνησης του Σουδάν.

Προσωρινές κλινικές έχουν αναλάβει τώρα τη φροντίδα 240 ασθενών με μυκήτωμα, αν και οι προσπάθειές τους επιβαρύνονται από τη σοβαρή έλλειψη χρηματοδότησης. Η Μπόρνα Νιαόκε-Ανόκε, υπεύθυνη του προγράμματος για το μυκήτωμα, επισημαίνει ότι η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει ακρωτηριασμούς σε προχωρημένα στάδια και έχει καταταγεί από τον ΠΟΥ στις παραμελημένες τροπικές ασθένειες. Υπογραμμίζει ότι «το μυκήτωμα είναι μια από τις πιο παραμελημένες ασθένειες» και οι ασθενείς από χώρες όπως η Αιθιοπία, το Τσαντ και η Υεμένη αναζητούσαν βοήθεια στο κέντρο του Σουδάν, το οποίο πλέον έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play