Σοβαρές κατηγορίες κατά επτά ισραηλινών πολιτών για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν με ενδεχόμενη ποινή θανάτου

Σοβαρές κατηγορίες κατά επτά ισραηλινών πολιτών για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν με ενδεχόμενη ποινή θανάτου

Συνελήφθησαν επτά Ισραηλινοί πολίτες κατηγορούμενοι για σοβαρές υποθέσεις κατασκοπείας υπέρ του Ιράν, με ποινές που ενδέχεται να φτάσουν μέχρι τη θανατική ποινή. Στις 21 Οκτωβρίου, οι αρχές του Ισραήλ ανακοίνωσαν αυτό που αποκαλούν μια από τις πιο σοβαρές υποθέσεις κατασκοπείας που έχουν αναλάβει ποτέ, συλλαμβάνοντας επτά πολίτες που κατηγορούνται ότι διεξήγαγαν εκατοντάδες αποστολές κατασκοπίας για λογαριασμό του Ιράν σε διάστημα δύο ετών.

Επτά μέλη της στενής κοινότητας των Αζέρων της Χάιφα συνελήφθησαν στις 19 Σεπτεμβρίου για την υπόθεση κατασκοπείας. Ανάμεσά τους ήταν δύο έφηβοι και ένας πρώην στρατιώτης των IDF. Η αστυνομία αναγνώρισε τους πέντε ενήλικες ως Azis Nisanov, Alexander Sadykov, Vyacheslav Gushchin, Yevgeny Yoffe και Yigal Nissan.

Η ποινή είναι θάνατος ή ισόβια κάθειρξη για την παροχή βοήθειας στον εχθρό εν καιρώ πολέμου. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η ομάδα παρακολουθούσε τις κινήσεις ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου της ασφάλειας, με σκοπό, όπως πιστεύουν οι εισαγγελείς, την προετοιμασία ενός πιθανού χτυπήματος. Οι Ιρανοί χρηματοδότες τους πλήρωσαν για τις πληροφορίες, διοχετεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τόσο μέσω μετρητών όσο και μέσω κρυπτογραφικών καναλιών.

Φέρονται επίσης να συγκέντρωσαν πληροφορίες για κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξαρτήματα του συστήματος αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ. Οι ύποπτοι παρείχαν στην Τεχεράνη ακριβείς τοποθεσίες πρόσκρουσης, επιτρέποντας στο Ιράν να αναλύσει την ακρίβεια στόχευσης για το χτύπημά του τον Οκτώβριο. Το κύκλωμα κατασκοπείας λέγεται ότι φωτογράφισε ένα σκάφος επιτήρησης της Πολεμικής Αεροπορίας στη Γαλιλαία και έστειλε τις συντεταγμένες του στο Ιράν.

Η ποινή που μπορεί να προκύψει από την ενοχή τους για προδοσία θα είναι αυστηρότερη από ποτέ καθώς το Ισραήλ αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές στην ασφάλειά του. Παρά το γεγονός ότι η θανατική ποινή δεν έχει εφαρμοστεί πρόσφατα, οι αρχές επισημαίνουν την αναγκαιότητα της. Ο τελευταίος εκτελεσθείς ήταν ο Άντολφ Άιχμαν, το 1962, στον πιο συμβολικό ισχυρισμό της ιστορίας του Ισραήλ, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Loading

Play