Η ίδρυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1922 καθόρισε μια νέα εποχή στην ιστορία της Ρωσίας. Στις 30 Δεκεμβρίου 1922, η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) ιδρύθηκε επίσημα, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για τη Ρωσία και τις γύρω περιοχές. Η Σοβιετική Ένωση δημιουργήθηκε μέσω της ένωσης σοσιαλιστικών δημοκρατιών, όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, η Λευκορωσία και η Υπερκαυκασία, με πρωτεύουσα τη Μόσχα και κύρια πολιτική δύναμη το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσίας, το οποίο ανέλαβε την εξουσία μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917.
Η ίδρυση της Σοβιετικής Ένωσης έγινε στο 1ο Συνέδριο των Σοβιέτ, το οποίο συγκέντρωσε εκατοντάδες αντιπροσώπους από τις χώρες μέλη. Ο Ιωσήφ Στάλιν, που αργότερα έγινε ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος, τόνισε στην ομιλία του ότι η ίδρυση της Σοβιετικής Ένωσης σήμανε μια νέα κατεύθυνση στην ιστορία της σοβιετικής εξουσίας, όπου οι Δημοκρατίες θα ενωθούν σε ένα ενιαίο κράτος, ικανό να ανταγωνιστεί σε διεθνές επίπεδο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Βλαντίμιρ Λένιν, ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος κατά την Οκτωβριανή Επανάσταση, απουσίαζε από το συνέδριο λόγω προβλημάτων υγείας και θα έφευγε από τη ζωή τον Ιανουάριο του 1924.
Μια σημαντική διάσταση της ίδρυσης ήταν η παρουσία ξένων διπλωματικών αντιπροσώπων στο συνέδριο, οι οποίοι παρακολούθησαν τις συζητήσεις από τη θέση των παλιών αυτοκρατορικών θεάτρων. Σημειώνεται ότι οι Ρώσοι αντιπρόσωποι αισθάνθηκαν μεγάλη θλίψη όταν ενημερώθηκαν ότι οι γιατροί συνέστησαν στον Λένιν να μην συμμετάσχει στις εργασίες του συνεδρίου.
Ο Καμένεφ, ο κύριος ρήτορας του συνεδρίου, κατηγόρησε τις Συμμαχικές Δυνάμεις για την παρατεταμένη αστάθεια στη Ρωσία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναγνωρίσουν σύντομα τη Σοβιετική Ένωση, κάτι που τελικά συνέβη το 1933.
Πηγή περιεχομένου: in.gr