Σπάνιες εκδόσεις και πλούσιο αρχείο ιστορίας στη Βιβλιοθήκη της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης

Σπάνιες εκδόσεις και πλούσιο αρχείο ιστορίας στη Βιβλιοθήκη της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης

Ένας άγνωστος θησαυρός αναδύεται στο φως, αποτινάσσοντας από πάνω του τη λήθη. Ο θησαυρός αυτός δεν φυλάσσεται σε κάποια θυρίδα ή σε ερμητικά κλειστά χρηματοκιβώτια, αλλά στα ράφια και τους φοριαμούς της Βιβλιοθήκης της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και είναι προσβάσιμος σε όλους όσοι αγαπούν τη γνώση και την Ιστορία.

Πρόκειται για περίπου 25.000 βιβλία – με το παλαιότερο να χρονολογείται από το 1677 και το επόμενο το 1688, ένα πλούσιο αρχείο εφημερίδων (η παλαιότερη διαθέσιμη έκδοση είναι του 1902) καθώς και ένα ιστορικό φωτογραφικό αρχείο από ένα ευρύ φάσμα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Αυτά συνθέτουν την ταυτότητα της Βιβλιοθήκης και του αρχείου της ΓΓΕΕ, που υπάγεται στην Προεδρία της Κυβέρνησης.

«Φορώντας» τα καλά της, η μοναδική βιβλιοθήκη κυβερνητικού οργανισμού, που δίνει τη δυνατότητα δανεισμού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χρήστες, ήρθε στην πρόσφατη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για να αποκαλύψει ένα μικρό αλλά πολύτιμο μέρος του πλούτου της. Αξιοποιώντας τα «δώρα» της τεχνολογίας, η Βιβλιοθήκη έχει καταφέρει να κερδίσει το ενδιαφέρον επισκεπτών κάθε ηλικίας. Οι γηραιότεροι από αυτούς βλέπουν να περνά από μπροστά τους ένα μέρος της προσωπικά βιωμένης ιστορίας του τόπου τους.

Η ανάδυση ενός κρυμμένου θησαυρού

Ο ΓΓ Δημήτρης Γαλαμάτης αναφέρει πως η Βιβλιοθήκη είναι «ο κρυμμένος και για πολλά χρόνια αναξιοποίητος θησαυρός της».

Ο κ. Γαλαμάτης τονίζει τη σημαντική επισκεψιμότητα της Βιβλιοθήκης, η οποία καταγράφει αυξητικές τάσεις, καθώς και τη σημασία του φωτογραφικού αρχείου στην ανασύνθεση και ανάδειξη σημαντικών κομματιών της Ιστορίας της χώρας.

«Η βιβλιοθήκη έχει ένα πλούσιο αρχείο και τελευταία αυξάνεται η επισκεψιμότητά της από ανθρώπους της δημόσιας διοίκησης, μαθητές και σχολεία. Έχουμε πετύχει εύκολη πρόσβαση ηλεκτρονικά, χρησιμοποιώντας τα μέσα της νέας τεχνολογίας, ενώ συνεχώς εμπλουτίζουμε το υλικό μας με νέους τίτλους. Το αρχείο είναι πόλος έλξης για ερευνητές, επαγγελματίες των μέσων μαζικής ενημέρωσης και φοιτητές», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Βιβλιοθήκη ετών 70 – το έγγραφο που «μαρτύρησε» την ηλικία της

Ένα έγγραφο που αναφέρει την ημερομηνία ίδρυσης της Βιβλιοθήκης, 5 Απριλίου 1954, προσδιόρισε την ηλικία της. Ο εντοπισμός αυτού του εγγράφου αποτελεί μια υπενθύμιση της αξίας της Βιβλιοθήκης ως ζωντανού οργανισμού και αποθετηρίου γνώσης. Με το πέρασμα του χρόνου, η Βιβλιοθήκη διατηρεί το πλούσιο αρχειακό της υλικό, ενώ εξελίσσεται για να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες των χρηστών της.

Δωρεές, ανταλλαγές και αγορές εμπλουτίζουν μια ήδη εξαιρετική συλλογή

Η συλλογή αναπτύσσεται μέσω δωρεών, ανταλλαγών και αγορών. Όπως αναφέρει η προϊσταμένη του Τμήματος Αρχείων Έρευνας και Τεκμηρίωσης, οι δωρεές γίνονται με συγκεκριμένο κανονισμό, οι ανταλλαγές αφορούν τεκμήρια που δεν καλύπτουν ανάγκες μας, ενώ οι αγορές είναι στοχευμένες για σύγχρονες εκδόσεις που καλύπτουν ποικιλία θεμάτων.

Μια Βιβλιοθήκη ανοιχτή σε όλους

Η Βιβλιοθήκη είναι απόλυτα προσβάσιμη και το αναγνωστήριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας. «Έχουμε πολύ κόσμο και εκτός από την υπηρεσία μας, εξυπηρετούμε και άλλους φορείς και επισκέπτες που ενδιαφέρονται να συνδιαλλαγούν μαζί μας», επισημαίνει.

Η φωτογραφία ως «καθρέφτης» της Ιστορίας

Στην πρόσφατη ΔΕΘ, οι επισκέπτες περιηγήθηκαν σε ένα μικρό αλλά πολύτιμο μέρος του πλούσιου φωτογραφικού υλικού. «Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της έκθεσης, αναδεικνύοντας το φωτογραφικό μας αρχείο με μια διαδραστική προσέγγιση», εξηγεί η κ. Μάστορα.

Μεγάλο ενδιαφέρον και συγκίνηση για τυχαίες ανακαλύψεις

Η Βιβλιοθήκη προσελκύει επισκέπτες που αναζητούν πληροφορίες και συγκινούνται όταν εντοπίζουν φωτογραφίες που τους είναι οικείες. Το ιστορικό αρχείο των εφημερίδων λειτουργεί επίσης ως πολύτιμο εργαλείο για δημοσιογράφους που αναζητούν κομμάτια της δουλειάς τους.

©

Loading