Ανακαλύψτε πώς η πρόταση της Αυστραλίας για επενδύσεις σε σπάνιες γαίες μπορεί να αλλάξει τους παγκόσμιους όρους της αγοράς. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζι, έχει ανακοινώσει τη δέσμευση για επένδυση 1,2 δισ. δολαρίων Αυστραλίας σε στρατηγικό απόθεμα για κρίσιμα ορυκτά, όπως οι σπάνιες γαίες, εφόσον κερδίσει τις εκλογές τον επόμενο μήνα. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε μία περίοδο αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων, καθώς η Κίνα έχει επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές επτά στοιχείων σπάνιων γαιών, κρίσιμων για την παραγωγή προηγμένων τεχνολογιών. Αυτή η πρωτοβουλία ενδέχεται να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Κίνας στον τομέα των σπάνιων γαιών, ο οποίος καλύπτει το 60-70% της παγκόσμιας παραγωγής.
Η Κίνα έχει καθιερωθεί ως η κυρίαρχη δύναμη στην παραγωγή σπάνιων γαιών, με τις χώρες όπως η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς να προσπαθούν να επενδύσουν ώστε να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στην αγορά. Η Αυστραλία στοχεύει να δώσει προτεραιότητα στα ορυκτά που είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική της ασφάλεια και τη συνεργασία με άλλες χώρες.
Οι σπάνιες γαίες, παρόλο που ονομάζονται «σπάνιες», δεν είναι τόσο σπάνιες στη φύση όσο είναι δύσκολα να εξορυχθούν και να επεξεργαστούν, γεγονός που τις καθιστά κρίσιμες για τη βιομηχανία της τεχνολογίας. Οι εφαρμογές τους περιλαμβάνουν ηλεκτρονικά, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στρατιωτικές εφαρμογές και ιατρική. Παρά την ύπαρξη σημαντικών αποθεμάτων σπάνιων γαιών και στην Αυστραλία, το 90% της διύλισης αυτών των στοιχείων γίνεται στην Κίνα, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία στις δυτικές κυβερνήσεις.
Ο Αλμπανέζι επεσήμανε ότι, παρά την κίνηση προς την αποθήκευση περισσότερων ορυκτών, η διύλιση των σπάνιων γαιών παραμένει υπό τον έλεγχο της Κίνας, κάτι που σημαίνει ότι οι ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια δεν θα εξαλειφθούν άμεσα.
Στο σύνολό τους, αυτές οι κινήσεις από την Αυστραλία είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο η χώρα αναμένεται να εξαρτάται από την Κίνα για τη διαδικασία διύλισης μέχρι τουλάχιστον το 2026.
Πηγή περιεχομένου: in.gr