Σπάνιες γαίες: Ραγδαία μείωση στις εισαγωγές στην Ευρώπη, η Κίνα παραμένει κυρίαρχος παράγοντας

Σπάνιες γαίες: Ραγδαία μείωση στις εισαγωγές στην Ευρώπη, η Κίνα παραμένει κυρίαρχος παράγοντας

Σημαντική πτώση εισαγωγών σπάνιων γαιών στην Ευρώπη, με την Κίνα να διατηρεί ηγετική θέση στην αγορά. Οι σπάνιες γαίες, μια ομάδα 17 μετάλλων εξαιρετικά σπάνιων, βρίσκονται σε περιορισμένα σημεία στον πλανήτη. Η Κίνα κατέχει τη μεγαλύτερη μερίδα, με εκτιμώμενα αποθέματα 44 εκατομμυρίων τόνων σύμφωνα με τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ για το 2024. Αυτές οι ουσίες είναι κρίσιμες για τη μετάβαση σε ψηφιακές και πράσινες τεχνολογίες και περιλαμβάνουν μεταλλεύματα όπως το Νεοδύμιο (Nd) και το Δυσπρόσιο (Dy).

Εκτός της Κίνας, άλλες χώρες που διαθέτουν σημαντικά κοιτάσματα περιλαμβάνουν τη Βραζιλία με 22 εκατομμύρια τόνους και το Βιετνάμ με 21 εκατομμύρια τόνους. Η Ουκρανία, παρά τον πόλεμο, υπολογίζεται ότι κατέχει περίπου το 5% των παγκόσμιων αποθεμάτων.

Στην Ελλάδα, οι ενδείξεις για κοιτάσματα σπανίων γαιών εντοπίζονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, αν και απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για την εκμετάλλευσή τους. Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών έχει αναλάβει ρόλο στην καταγραφή και αξιολόγηση των κοιτασμάτων αυτών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2024 η Ευρώπη εισήγαγε 12.900 τόνους σπάνιων γαιών, σημειώνοντας μείωση 29,3% σε σύγκριση με το 2023. Σημαντικό είναι ότι η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος προμηθευτής, παρέχοντας το 46,3% των εισαγωγών.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα, η οποία έχει τον πρώτο λόγο στην παγκόσμια αγορά. Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ότι οι ανάγκες για ορυκτές ύλες θα αυξηθούν σημαντικά μέχρι το 2050, καθιστώντας τις σπάνιες γαίες απαραίτητες για πολλές βιομηχανικές εφαρμογές.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play