Σπύρος Μαρκεζίνης: Βαθύς φιλελευθερισμός και πολιτική ευθύνη

Σπύρος Μαρκεζίνης: Βαθύς φιλελευθερισμός και πολιτική ευθύνη

Σπύρος Μαρκεζίνης: Μια ιστορική ματιά στη φιλελεύθερη σκέψη και τις πολιτικές προθέσεις του στην Ελλάδα της δικτατορίας. Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Νέα, που κυκλοφόρησε το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 1973, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Σπύρου Μαρκεζίνη ως πρωθυπουργού του χουντικού καθεστώτος, παρουσιάστηκε μια συνέντευξη που παραχώρησε ο νέος πρωθυπουργός στη γαλλική εφημερίδα Μοντ. Ο Μαρκεζίνης, που είχε προηγουμένως δώσει συνεντεύξεις και σε άλλες διεθνείς εφημερίδες, όπως οι Τάιμς του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, επικεντρώθηκε στις πολιτικές του προθέσεις και τις σκέψεις του.

Στην εν λόγω συνέντευξη, ο κ. Μαρκεζίνης αποκάλυψε τις ελπίδες του για ελεύθερες εκλογές, δηλώνοντας ότι θα παραιτηθεί αν δεν καταφέρει να τις οργανώσει. Μάλιστα, χαρακτήρισε την αποτυχία του ως προάγγελο ενός σκληρότερου καθεστώτος, που θα διαδεχόταν τη δικτατορία.

Ο Μαρκεζίνης υπογράμμισε τη σημασία της λαϊκής φωνής, δηλώνοντας ότι είναι σημαντικότερη από τα θεμελιώδη άρθρα οποιουδήποτε Συντάγματος. Αυτή η δήλωση αντήχησε με έντονη σημασία για την πολιτική κατάσταση της εποχής, καθώς ο ίδιος επιθυμούσε να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Σπύρος Μαρκεζίνης, πολιτικός και συγγραφέας, γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1909 και απεβίωσε στις 4 Ιανουαρίου 2000. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, κατάφερε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας, ειδικά σε ταραχώδεις περιόδους, όπως η δεκαετία του ’40 και η δικτατορία των συνταγματαρχών. Υπηρέτησε σε υπουργικές θέσεις και υπηρέτησε ως πρωθυπουργός από τις 8 Οκτωβρίου έως τις 25 Νοεμβρίου 1973.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play
What do you like about this page?

0 / 400