Σπύρος Μαζάνης: Ανάγκη για ενημέρωση και πρόληψη κατά του αλκοολισμού στους εφήβους

Σπύρος Μαζάνης: Ανάγκη για ενημέρωση και πρόληψη κατά του αλκοολισμού στους εφήβους

Επικίνδυνες διαστάσεις φαίνεται να προσλαμβάνει η χρήση αλκοόλ από τους εφήβους στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, όλο και κατεβαίνει η ηλικία έναρξης. Η συντριπτική πλειονότητα, δηλαδή το 93%, δηλώνει ότι έχει εύκολη πρόσβαση στα οινοπνευματώδη ποτά. Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του ο ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Σπύρος Μαζάνης, πλέον οι έφηβοι ξεκινούν το αλκοόλ από τα 12 και δυστυχώς, υπάρχουν γονείς που συνηθίζουν ακόμη και σε παιδάκια 4 και 5 ετών να τους προσφέρουν μπύρα ή κρασί. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής και Ιατρικής Ακριβείας, που επικαλείται ο κ. Μαζάνης, το 92% των εφήβων καταναλώνει αλκοόλ τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, και από αυτό το ποσοστό, ένα 11% των παιδιών μεθά, ενώ ένα 5% μεθά πολύ βαριά.

Ένα στα 6 παιδιά ανέφερε ότι υπήρξε επιβάτης σε όχημα που ο οδηγός είχε πιει πολύ. Στην Ελλάδα, παρατηρείται η πρώιμη μέθη, δηλαδή παιδιά κάτω από 13 ετών που μπορεί κάποια στιγμή να μεθύσουν. Σύμφωνα με τις μελέτες, τα αγόρια έχουν μεγαλύτερη επιρρέπεια, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ένα στα 3 παιδιά θεωρεί ακίνδυνο το να πίνει καθημερινά 1-2 ποτά. Δυστυχώς, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνεται σταδιακά με την ηλικία, ξεκινώντας από την εφηβεία έως τα 16, 17, 18 χρόνια, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένα ποσοστά μέθης, κυρίως εκτός του νομού Αττικής.

Γιατί όμως πίνει ένα παιδί; «Καταρχάς υπάρχουν κληρονομικοί παράγοντες, δηλαδή κάποιοι από τους γονείς έχουν μεγάλη τάση στον αλκοολισμό και αυτή μπορεί να περάσει στο DNA του παιδιού. Παίζει ρόλο η προσωπικότητα του παιδιού, η οικογένεια, η πίεση από συνομηλίκους, ο μιμητισμός και η μόδα, καθώς και η πεποίθηση των εφήβων ότι το αλκοόλ μειώνει το άγχος ή αποτελεί καλό σεξουαλικό βοήθημα».

Ο κ. Μαζάνης επισημαίνει τη σημασία της ευαισθητοποίησης των παιδιάτρων: «Εμείς οι παιδίατροι είμαστε πάρα πολύ ευαισθητοποιημένοι, γιατί βλέπουμε την οικογένεια και αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει, οπότε και μιλάμε στους γονείς και στα παιδιά».

Ωστόσο, τονίζει ότι «δεν υπάρχει συντεταγμένη εκστρατεία ενημέρωσης στα σχολεία. Το κράτος θα μπορούσε να αναπτύξει προγράμματα, καθώς η λύση βρίσκεται στην Παιδεία. Μπορούμε να προτείνουμε στους εφήβους να ενημερώνουν άλλους για τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει το αλκοόλ και η οικογένεια θα πρέπει να ενημερώνεται κατάλληλα». Όπως υπογραμμίζει ο κ. Μαζάνης, απαιτείται η συνεργασία όλων, οικογένειας και κράτους, για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού ζητήματος.

Loading

Play