Στ. Κυμπουρόπουλος: Nα τοποθετούμε την ευημερία των πολιτών στην καρδιά των αποφάσεών μας

Στ. Κυμπουρόπουλος: Nα τοποθετούμε την ευημερία των πολιτών στην καρδιά των αποφάσεών μας

«Nα τοποθετούμε την ευημερία των πολιτών στην καρδιά των αποφάσεών μας», τονίζει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ και εκ νέου υποψήφιος στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Και συνεχίζει, εξηγώντας για πιο λόγο αποτελεί αναγκαιότητα η δημιουργία μίας «Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας», αλλά και το πώς ο ίδιος την οραματίζεται. «Μία Ευρώπη όπου η υγεία των ανθρώπων είναι στο επίκεντρο κάθε πολιτικής και δράσης και κάθε Ευρωπαίος πολίτης μπορεί να έχει πρόσβαση στις καλύτερες δυνατές θεραπείες και φάρμακα», όπως λέει. 

Επίσης, μιλά για τα διδάγματα της πανδημίας, τις προσπάθειες και τις ενέργειες της ΕΕ να ενισχύσει τα συστήματα υγείας των κρατών μελών μέσω διαφόρων προγραμμάτων και, υπενθυμίζει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι ο ίδιος, ως διαπραγματευτής από την πλευρά του ΕΛΚ στην Έκθεση για την Ψυχική Υγεία του ΕΚ, έχει ήδη καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει μια μακροπρόθεσμη κι ολοκληρωμένη στρατηγική για την ψυχική υγεία. 

Απαντά και στο ερώτημα «γιατί να πάει κάποιος να ψηφίσει σ’ αυτές τις ευρωεκλογές», σημειώνοντας, ότι «παρόλο που η χώρα μας δεν έχει μία μεγάλη αποστολή (21 βουλευτές, ενώ χώρες, όπως η Γερμανία και Γαλλία, έχουν πάνω από 70), η φωνή μας είναι ισχυρή και τελικά η επιρροή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι εμφανής». Γεγονός που, όπως συμπληρώνει, «επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη διάκρισή μου από το “The Parliament Magazine” ως ένας από τους ευρωβουλευτές που ξεχώρισαν για το έργο τους στην πολιτική της ΕΕ κατά τη θητεία 2019-2024 (Rising Star in EU Politics), αλλά και τη βράβευσή μου ως ο 1ος ευρωβουλευτής με τη μεγαλύτερη επιρροή στην πολιτική της υγείας (RPP Health Policy Leaders 2024)».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του ευρωβουλευτή της ΝΔ και του ΕΛΚ, Στέλιου Κυμπουρόπουλου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Χρυσόστομο Μπίκατζικ:  

ΕΡ.: Μιλάτε για αναγκαιότητα δημιουργίας μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Πώς την οραματίζεστε;
ΑΠ.: Οραματίζομαι μια Ευρώπη όπου η υγεία των ανθρώπων είναι στο επίκεντρο κάθε πολιτικής και δράσης. Φαντάζομαι έναν τόπο όπου ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης μπορεί να έχει πρόσβαση στις καλύτερες δυνατές θεραπείες και φάρμακα. Έναν τόπο όπου οι γιατροί και οι ερευνητές έχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία και πόρους για να ανακαλύπτουν νέες θεραπείες για τις πιο δύσκολες ασθένειες.
Σε αυτήν την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, οι χώρες συνεργάζονται στενά για να αντιμετωπίζουν υγειονομικές κρίσεις με ενότητα και αλληλεγγύη. Τα ιατρικά εφόδια είναι πάντα διαθέσιμα και προσιτά σε όλους, ενώ η καινοτομία αποτελεί θεμέλιο της υγειονομικής μας πολιτικής. Οι κυβερνήσεις εργάζονται μαζί για να βελτιώσουν την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση από ασθένειες, όπως ο καρκίνος.
Αυτό το όραμα σημαίνει να τοποθετούμε την ευημερία των πολιτών στην καρδιά των αποφάσεών μας. Σημαίνει να δημιουργούμε μια Ευρώπη όπου κάθε πολίτης έχει τη σιγουριά ότι θα λάβει την καλύτερη δυνατή φροντίδα, ανεξάρτητα από το πού ζει. Είναι μια Ευρώπη που υποστηρίζει την υγεία και την ευτυχία των ανθρώπων της πάνω από όλα.

ΕΡ.: Και γιατί δεν έχουν προχωρήσει κάποιες έστω από τις πρωτοβουλίες που αναφέρεστε. Λόγω των ευρω-γραφειοκρατικών διαδικασιών ή εξαιτίας έλλειψης ισχυρής πολιτικής βούλησης και πρωτοβουλίας;
ΑΠ.: Η υγειονομική περίθαλψη αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών μελών. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προχωρήσει στην έκδοση ειδικών Κανονισμών και Οδηγιών που ρυθμίζουν θέματα στα οποία έχει συναρμοδιότητα, δίνοντας έτσι κάποιες κατευθυντήριες γραμμές και στοχεύοντας στην εξομάλυνση των ανισοτήτων των κρατών μελών. Η πανδημία του Covid-19 έφερε την υγεία στο προσκήνιο και ανέδειξε ισχυρότερη πολιτική βούληση για μια Ένωση Υγείας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. 
Έτσι, τα τελευταία χρόνια διαμορφώθηκαν ο Κανονισμός σχετικά με τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας για τις ουσίες ανθρώπινης προέλευσης, όπως το πλάσμα αίματος, που προορίζονται για χρήση στον άνθρωπο, ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας, η Έκθεση για τις μη μεταδιδόμενες νόσους, η Έκθεση για τη ψυχική υγεία και η Αναθεώρηση της Φαρμακευτικής Νομοθεσίας, η οποία θα οδηγήσει σε απλοποίηση των διαδικασιών έγκρισης φαρμάκων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά ο χρόνος έγκρισης των φαρμάκων, ώστε αυτά να φθάνουν ταχύτερα στους ασθενείς. 
Για την πραγματοποίηση των προαναφερθέντων και την ολοκλήρωση μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας πρέπει η ισχυρή πολιτική βούληση που συναντήσαμε κατά την πανδημία να παραμείνει και τώρα στη νέα ευρωκοινοβουλευτική θητεία. 

ΕΡ.: Υποστηρίζετε ότι «κανένας Ευρωπαίος δεν πρέπει ποτέ λόγω του τόπου διαμονής του, να αγωνίζεται για να έχει πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη». Αυτό απαιτεί θυσίες, επενδύσεις -υλικές και σε ανθρώπινο δυναμικό- τις οποίες αρκετές κυβερνήσεις αδυνατούν να κάνουν, αλλά και άλλες που είναι αδύνατον να γίνουν, ακόμη και αν το επιθυμούν, όπως είναι η έλλειψη ιατρικού προσωπικού…
ΑΠ.: Σαφώς η υγειονομική περίθαλψη, τα συστήματα υγείας, το ανθρώπινο δυναμικό και οι υλικές παροχές διαφέρουν μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Για διαφορετικούς λόγους πολλά κράτη μέλη αδυνατούν να στηρίξουν επαρκώς την πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη, Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προβεί σε σημαντικές επενδύσεις για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τα συστήματα υγείας τους. 
Μερικές από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν το πρόγραμμα EU4Health, με προϋπολογισμό 5,1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, το ταμείο ανάκαμψης NextGenerationEU για την υποστήριξη των κρατών μελών στην ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19, και το ερευνητικό πρόγραμμα Horizon Europe για τη χρηματοδότηση έργων έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της υγείας.

ΕΡ.: Η αλήθεια είναι ότι με την πανδημία δοκιμάστηκαν τα αντανακλαστικά της ΕΕ. Έχει περάσει πλέον αρκετός καιρός για να μπορεί να γίνει μία αποτίμηση. Ήταν ένα διδακτικό μάθημα ή πάθημα από το οποίο όμως δεν διδαχθήκαμε κάτι;
ΑΠ.: Η πανδημία ανέδειξε την πολύτιμη σημασία του συντονισμού μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για την προστασία της υγείας των πολιτών. Είτε σε καιρούς κρίσης είτε υπό κανονικές συνθήκες, αυτός ο συντονισμός επιτρέπει την αποτελεσματική αντιμετώπιση υποκείμενων νοσημάτων, την επένδυση σε ισχυρά συστήματα υγείας και την εκπαίδευση του προσωπικού στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Αυτή η πανδημία μας δίδαξε ότι, για να είμαστε προετοιμασμένοι για μια μελλοντική πανδημία, πρέπει να ενισχύσουμε τα συστήματα υγείας μας μέσω επενδύσεων σε υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό, να διασφαλίσουμε επαρκή αποθέματα ιατρικών προμηθειών και προστατευτικού εξοπλισμού, να βελτιώσουμε τα συστήματα επιτήρησης και εντοπισμού μέσω καινοτόμων τεχνολογιών, να ενισχύσουμε τη διεθνή συνεργασία και συντονισμό για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων, και να εκπαιδεύουμε αδιάκοπα το υγειονομικό προσωπικό για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play