Στ. Πέτσας για Σύνοδο Κορυφής ΕΕ: Θέλουμε μια ευρύτερη πολιτική «ομπρέλα» στο ανώτατο δυνατό επίπεδο

Στ. Πέτσας για Σύνοδο Κορυφής ΕΕ: Θέλουμε μια ευρύτερη πολιτική «ομπρέλα» στο ανώτατο δυνατό επίπεδο

   Όλη τη στρατηγική της ελληνικής πλευράς απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, πριν αλλά και μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ανέπτυξε, με σειρά συνέντευξεών του το πρωί σε τηλεοπτικούς σταθμούς ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου ικανοποιεί τρία βασικά ζητήματα που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση, υπογράμμισε ενδεικτικώς στην τηλεφωνική του παρέμβαση στον τηλεοπτικό σταθμό Αντ1, αναδεικνύοντας συγχρόνως τη σημασία που θα έχει το κείμενο αυτό για την περίοδο από εδώ και πέρα.

   Αρχικώς, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε τη σημασία των επαφών, τόσο του πρωθυπουργού προσωπικά, όσο και της ελληνικής διπλωματίας, με άλλες χώρες εντός ή εκτός της Ευρώπης, με στόχο τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας εξαιτίας των παράνομων -κατά το Διεθνές Δίκαιο- ενεργειών της, με αποκορύφωμα -όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- τη σύναψη της άκυρης συμφωνίας της με τη Λιβύη.

   Για το κείμενο συμπερασμάτων ειδικότερα, με βάση τη μέχρι τώρα διατύπωσή του, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι ικανοποιεί τρία βασικά ζητήματα που έχει θέσει η ελληνική πλευρά:

   1. Να καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα

   2. Να εκφράζει ρητά ότι δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα η συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης

   3. Να διατυπώνεται η ανεπιφύλακτη στήριξη της Ε.Ε. προς Ελλάδα και Κύπρο.

   Μάλιστα, όπως εξήγησε στη συνέχεια της συνέντευξής του, τα τρία αυτά σημεία δίνουν την πολιτική «ομπρέλα» ώστε οι υπηρεσίες σε χαμηλό επίπεδο και οι υπουργοί (της Ε.Ε.) να εξειδικεύσουν το πλαίσιο, που όμως έχει ήδη διαμορφωθεί στις δύο προηγούμενες Συνόδους Κορυφής (Ιουνίου – Οκτωβρίου). Προκειμένου, συνέχισε, να αντιμετωπισθεί η τουρκική προκλητικότητα και με κυρώσεις αν χρειαστεί, ανέφερε με έμφαση ο κ. Πέτσας.

   Ερωτηθείς για το αίτημα του Αλ. Τσίπρα και της Φ. Γεννηματά για την άσκηση πιέσεων στην κατεύθυνση επιβολής κυρώσεων, ο υφυπουργός διερωτήθηκε: Μα, δεν υπάρχει πλαίσιο κυρώσεων; Και παρέπεμψε στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της 17ης- 18ης Οκτωβρίου, εκεί, όπου κατόπιν ελληνικού αιτήματος, μπήκε χωριστή παράγραφος για τη ρητή καταδίκη των εξορυκτικών ενεργειών από την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο. Θύμισε, επιπλέον, τη συμφωνία σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών (στις 14 Οκτωβρίου) για επιβολή κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.

   Αλλά, «εμείς δεν αρκούμαστε σε αυτό», είπε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε: «Θέλουμε μια ευρύτερη πολιτική ‘ομπρέλα’ στο ανώτατο δυνατό επίπεδο». Συγκεκριμένα, οι ηγέτες της Ε.Ε. να καταδικάζουν την τουρική προκλητικότητα, να δηλώνουν απερίφραστα ότι είναι παράνομη η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και να στηρίζουν Ελλάδα και Κύπρο, είπε επαναλαμβάνοντας τα τρία σημεία του κειμένου συμπερασμάτων. Αυτό θα επιτρέψει να δρομολογήσουμε τις επόμενες, διπλωματικές και μη, κινήσεις μας, συμπέρανε.

   Ερωτηθείς για το αν το πλαίσιο κυρώσεων εφαρμόζεται, απάντησε ότι ναι μεν δεν έχει αρχίσει να εφαρμόζεται, αλλά εξειδικεύεται συνεχώς και θα έχει το αποτέλεσμα που χρειάζεται, αν η Τουρκία συνεχίσει την παραβατικότητά της. Στο σημείο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έθεσε θέμα κυρώσεων στην ίδια την Τουρκία, ακόμη πιο αυστηρών από το υφιστάμενο πλαίσιο.

   Ο κ. Πέτσας έκανε λόγο δε, για «ψύχραιμη αυτοπεποίθηση» της ελληνικής πλευράς, που έχει πίσω της το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί «πυξίδα» της εξωτερικής πολιτικής, που έχει δίπλα της όλες τις μεγάλες χώρες της Ε.Ε. και ακόμη την αμερικανική και ρωσική διπλωματία κ.α. χώρες.

   Έχει μεγάλη σημασία η ομοφωνία των «28» στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εκφραστεί με τρόπο που θα είναι απόλυτος -αυτό διεκδικεί ο πρωθυπουργός, επέμεινε και έκλεισε τη συνέντευξή του (στον Αντ1) λέγοντας ότι όταν κανείς βάζει την υπογραφή του σε ένα κείμενο συμπερασμάτων, όπως αυτό που διεκδικούμε, φυσικά η Ελλάδα θα έχει δίπλα της όλους τους συμμάχους όταν χρειαστεί, με τον κ. Πέτσα να εκφράζει ταυτόχρονα την ευχή του, ποτέ να μην χρειαστεί.

©Πηγή: amna.gr

Loading