Αντισυνταγματικές διατάξεις για τα πτυχία καλλιτεχνών απασχολούν το ΣτΕ, όπου η υπόθεση εξετάζεται στην Ολομέλεια. Text:
Στις 21 Νοεμβρίου εκδόθηκε η απόφαση 1781/2024 της Επταμελούς Συνθέσεως του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ, η οποία με ψήφους 5-2 παραπέμπει στην Ολομέλεια του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου το ζήτημα της συνταγματικότητας των διατάξεων των επίμαχων άρθρων 4 παρ. 1 και 5 παρ. 1 του συγκεκριμένου Προεδρικού Διατάγματος.
Αίτηση ακυρώσεως κατά του προεδρικού διατάγματος 85/2022 είχαν καταθέσει είκοσι αιτούντες, περιλαμβάνοντας 18 Ανώτερες Ιδιωτικές Σχολές Δραματικής Τέχνης, μία σπουδάστρια και έναν απόφοιτο.
Οι αιτούντες στρέφονται κατά του Ελληνικού Δημοσίου, όπως εκπροσωπείται από την τότε Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, οι οποίοι προσυπογράφουν το προσβαλλόμενο Διάταγμα. Οι σπουδαστές και απόφοιτοι αντιτάχθηκαν στην διάταξη με την οποία τα πτυχία των ανώτερων δραματικών σχολών και των σχολών χορού και κινηματογράφου εξισώνονται με απολυτήρια λυκείου.
Η κυβερνητική απόφαση, που επισημοποιήθηκε και με την υπογραφή της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και δημοσιεύθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 2022, είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στον καλλιτεχνικό χώρο.
Σύμφωνα με τους δικαστές του ΣτΕ, οι σχολές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης παραμένουν ανώτερες και αποτελούν μέρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τον νομοθέτη υποχρεωμένο να διακρίνει τους αποφοίτους τους από τους αποφοίτους σχολών δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η απόφαση αυτή ενδέχεται να έχει καταλυτικές συνέπειες για τον καλλιτεχνικό τομέα και συνολικά για τον νομικό μας πολιτισμό.