Η στεγαστική κρίση στην Ευρώπη εντείνεται, με τη Βαρκελώνη να βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση και την ανάγκη για προσιτή στέγαση να είναι επείγουσα. Η Ισπανία βιώνει μια στεγαστική κρίση που έχει αναδειχθεί σε μία από τις πιο σοβαρές στην Ευρώπη. Από το 2015, σχεδόν το ένα δέκατο του αποθέματος κατοικιών της χώρας έχει αγοραστεί από επενδυτές ή έχει μετατραπεί σε τουριστικά καταλύματα . Η συνεχής έλλειψη κατοικιών έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών, με ρυθμούς ταχύτερους από τους μισθούς, καθιστώντας τη προσιτή στέγαση δυσπρόσιτη για πολλούς.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στη Βαρκελώνη, όπου οι αρχές προσπαθούν να βρουν λύσεις καθώς πλησιάζει η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος. Παρά τις προσπάθειες για την εξασφάλιση προσιτής στέγασης, οι επενδυτές παρακάμπτουν τους περιορισμούς . Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αναστραφεί μια κρίση που έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια.
Η στέγαση θα πρέπει να αναγνωρίζεται ως δικαίωμα και όχι ως εμπόρευμα, δήλωσε ο Σαλβαδόρ Ίγια, πρόεδρος της Καταλονίας. Η ανάγκη για άμεσες λύσεις είναι επιτακτική, καθώς η Βαρκελώνη αντιμετωπίζει αύξηση του τουρισμού και των ξένων εργαζομένων που συμβάλλουν στην επιδείνωση της έλλειψης στέγης.
Αυτή η κρίση επηρεάζει πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, και σύμφωνα με τη Eurostat, η έλλειψη προσιτής στέγασης είναι μία από τις βασικές αιτίες ανισότητας στην Ευρώπη. Στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η τάση αυτή, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει διορίσει πρόσφατα τον πρώτο επίτροπο στέγασης της Ευρώπης.
Καθώς η κατάσταση στη Βαρκελώνη παραμένει σοβαρή, ο δήμαρχος Ζάουμε Κολμπόνι έχει συσπειρώσει τους δημάρχους 14 ευρωπαϊκών πόλεων ζητώντας από τις Βρυξέλλες να παρέμβουν για την κρίση με την ίδια σοβαρότητα που έχουν δείξει για την άμυνα της Ουκρανίας. Οι κοινωνικές διαμαρτυρίες για την προσιτή στέγαση αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για δράση, καθώς το δικαίωμα στη στέγαση παραμένει σε κίνδυνο.
Πηγή περιεχομένου: in.gr