Σχέδιο αναδιοργάνωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τον Μάρκο Ρούμπιο για τη μείωση της γραφειοκρατίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αναδιοργάνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επιδιώκοντας να περιορίσει την υπερβολική γραφειοκρατία που έχει καταστεί εμπόδιο στη λειτουργία του υπουργείου. Η προτεινόμενη αναδιάρθρωση, η οποία ανακοινώθηκε την Τρίτη, περιλαμβάνει την κατάργηση 700 θέσεων και το κλείσιμο 132 γραφείων του υπουργείου, στοχεύοντας να το προσαρμόσει στις «Αμερική Πρώτα» προτεραιότητες του προέδρου Τραμπ.
Η γενική αναδιοργάνωση θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση 700 θέσεων και το κλείσιμο 132 από τα γραφεία του υπουργείου. Ωστόσο, δεν περιλαμβάνει τις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ στο εξωτερικό, οι οποίες αναμένεται να περικοπούν, καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις για περικοπές δαπανών από τον Λευκό Οίκο.
Η αναδιάρθρωση αυτή θα επιφέρει επίσης την κατάργηση μιας σημαντικής θέσης που επικεντρωνόταν στα ανθρώπινα δικαιώματα, συγκεκριμένα του υφυπουργού για την ασφάλεια των πολιτών, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Ρούμπιο σημείωσε ότι το γραφείο αυτό είχε γίνει καταφύγιο για ακτιβιστές που προωθούσαν μια αριστερή ατζέντα.
Στην τρέχουσα μορφή του, το υπουργείο είναι διογκωμένο, γραφειοκρατικό και ανίκανο να εκτελέσει τη βασική διπλωματική του αποστολή. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει επικεντρωθεί περισσότερο στη ριζοσπαστική πολιτική παρά στα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η προτεινόμενη αναδιάρθρωση περιλαμβάνει τη μεταφορά ορισμένων λειτουργιών και γραφείων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς και την επανασύσταση άλλων γραφείων που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες υπό ένα νέο πλαίσιο. Παρά την αντίθεση ορισμένων πρώην αξιωματούχων του υπουργείου, ο Ρούμπιο προχώρησε στην προώθηση της αναδιοργάνωσης, με την ελπίδα ότι θα ενισχύσει τον ρόλο των περιφερειακών γραφείων εντός της δομής του υπουργείου.
Η πολιτική αυτή και οι επιπτώσεις της έχουν προκαλέσει αντιπαραθέσεις, καθώς ορισμένοι παρατηρητές ανησυχούν για τη σκοπιμότητα και την αποτελεσματικότητα της προσέγγισης αυτής, κυρίως σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνούς συνεργασίας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr