Στερεύει το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο της Ελλάδας λόγω έλλειψης νερού

Στερεύει το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο της Ελλάδας λόγω έλλειψης νερού

Ανακαλύψτε την τρέχουσα κατάσταση του σπηλαίου Αγγίτη και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο υδροφόρο επίπεδο.

Μπροστά σε μια απρόσμενη εικόνα βρέθηκαν φέτος τα μέλη της σπηλαιολογικής ομάδας του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (ΕΟΣ) Καβάλας 1933 στην ετήσια εξερεύνηση που πραγματοποίησαν στο μη επισκέψιμο τμήμα του σπηλαίου των πηγών του ποταμού Αγγίτη. Η στάθμη του νερού στο μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο της Ελλάδας είναι η ιδιαίτερα χαμηλή, η χαμηλότερη των τελευταίων ετών. Συνολικά δεκατρία μέλη, σπηλαιολόγοι του Ε.Ο.Σ. Καβάλας 1933, μετά από άδεια που τους παραχώρησε η Εφορία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδας, βρέθηκαν στο μη επισκέψιμο τμήμα του σπηλαίου Πηγών Αγγίτη (Μααράς), που τροφοδοτείται υδρολογικά από το Μενοίκιο όρος και τις καταβόθρες του λεκανοπεδίου του Κάτω Νευροκοπίου.

Στα αξιοσημείωτα της επίσκεψης εξερεύνησης, πέρα από τις μεγάλες και εντυπωσιακές σε διαστάσεις και σπηλαιοθέματα αίθουσες, είναι η πιο χαμηλή στάθμη νερού που έχουμε παρατηρήσει όλα αυτά τα χρόνια των επισκέψεών μας. Η μείωση αυτή οφείλεται στις αυξημένες θερμοκρασίες και τις μειωμένες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, δείγμα προφανώς των δεινών που οι αλόγιστες ανθρώπινες παρεμβάσεις προκαλούν στους καρστικούς υδροφορείς και το παγκόσμιο κλίμα, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Δυστυχώς, η σημερινή εικόνα του παραποτάμιου σπηλαίου είναι αποκαρδιωτική. Το σπήλαιο βρίσκεται 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Δράμας, στην κοινότητα Κοκκινογείων του δήμου Προσοτσάνης και είναι το μόνο εκμεταλλεύσιμο ποτάμιο σπήλαιο στην Ελλάδα. Το φυσικό περιβάλλον εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, αλλά η σημερινή εικόνα είναι αποκαρδιωτική για όσους το είχαν επισκεφθεί στο παρελθόν και σήμερα αντικρίζουν ένα σχεδόν στεγνό φυσικό τοπίο.

Το τελευταίο διάστημα, οι επισκέπτες έρχονται αντιμέτωποι με μια στενάχωρη εικόνα, καθώς χωρίς το νερό το φυσικό τοπίο του σπηλαίου και του περιβάλλοντα χώρου έχει μεταβληθεί. Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, προϊστάμενος του τμήματος Πολιτισμού – Τουρισμού του δήμου Προσοτσάνης, που διαχειρίζεται το σπήλαιο, δήλωσε: Για πρώτη φορά μετά από είκοσι πέντε χρόνια η στάθμη του ποταμού ήταν τόσο χαμηλή.

Ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζει την ανάγκη χιονοπτώσεων για να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας, ενώ αναφέρθηκε στις καιρικές συνθήκες που επηρεάζουν την πρόσβαση στο ποτάμιο σπήλαιο, σημειώνοντας πως συνήθως είναι ανοιχτό εννέα με δέκα μήνες τον χρόνο. Υπήρξε μάλιστα χρονιά που το σπήλαιο έμεινε κλειστό εφτά ολόκληρους μήνες λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων.

Το σπήλαιο Αγγίτη, παρά την παρουσία του, εξακολουθεί να είναι ένα εντυπωσιακό μνημείο της φύσης. Η έλλειψη νερού, ωστόσο, αποτελεί στοιχείο καθοριστικό για την επιβίωση του οικοσυστήματος αυτού.

Loading