Στη μάχη κατά της υπογεννητικότητας ενώνουν τις δυνάμεις τους Αρεταίειο και HOPEgenesis

Στη μάχη κατά της υπογεννητικότητας ενώνουν τις δυνάμεις τους Αρεταίειο και HOPEgenesis

Μια σημαντική συνεργασία που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στο τεράστιο ζήτημα της υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζει πλέον η χώρα, ανακοινώθηκε σήμερα. Πρόκειται για την συνεργασία της ΜΚΟ HOPEgenesis με την Πανεπιστημιακή Γυναικολογική Κλινική του Αρεταίειου Νοσοκομείου.

«Η συνέργεια αυτή προσδίδει κύρος, εμπειρία, δομές και την πολύτιμη παροχή υπηρεσιών στην προσπάθεια της HOPEgenesis για την ανατροπή της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα» τόνισε σε ειδική εκδήλωση στο Αρεταίειο νοσοκομείο, ο Στέφανος Χανδακάς, ιδρυτής και πρόεδρος της HOPEgenesis.

Ήδη, με την δράση της οργάνωσης τα τελευταία χρόνια έχουν γεννηθεί 189 μωρά, κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές και με αυτά που αναμένεται να γεννηθούν ο συνολικός αριθμός φτάνει τα 300 από οικογένειες που έχουν υποστηριχθεί για να τεκνοποιήσουν.

Ο Διευθυντής της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου νοσοκομείου Νίκος Βλάχος, αναφερόμενος στη συνεργασία με την HOPEgenesis, τόνισε πως «μπορούμε με τους γιατρούς μας να παρακολουθούμε περιστατικά, ακόμα και να γίνουν τοκετοί στο νοσοκομείο μας, αλλά κυρίως να υποστηρίξουμε τις δύσκολες κυήσεις που ενδεχομένως προκύψουν».

Συμπληρώνουμε το έργο της οργάνωσης τόνισε και πρόσθεσε ότι «είναι καθήκον μας η συνεργασία, καθώς τα προβλήματα λύνονται όταν υπάρχει συνεργασία και όχι όταν κάνει ο καθένας το δικό του. Το δημογραφικό είναι μια βραδυφλεγής ωρολογιακή βόμβα. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι».

Τώρα το 17% του πληθυσμού είναι άνω των 64 ετών. Όμως το 2050 το ποσοστό αυτό θα αγγίξει το 36%, λόγω της υπογεννητικότητας. Δηλαδή θα εργάζεται ένας άνθρωπος για να συντηρεί 3 ηλικιωμένους συνανθρώπους τους, επισήμαναν οι ειδικοί.

Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας Γιώργος Kρεατσάς εξήγησε ότι «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα γι’ αυτό πρέπει να δούμε την περιφέρεια. Να υπάρξει ενημέρωση. Να μην φτάσει η Ελλάδα στα κατώτερα όρια γεννήσεων. Να μην μένουνε στο ένα παιδί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η HOPEgenesis δραστηριοποιείται σήμερα σε 354 περιοχές της χώρας. Περισσότεροι από 80 ιατροί συνεισφέρουν σε 15 διαφορετικά σημεία της Ελλάδας. Το δίκτυο της έχει 19 συνεργαζόμενα νοσοκομεία. Υποστηρίζεται από 5 ιδρύματα και έχει περισσότερους από 200 χορηγούς.

 Η ΗΟPEgenesis χαρτογράφησε το πρόβλημα της υπογεννητικότητας και σχεδίασε λύσεις με εμπεριστατωμένη επιτόπια έρευνα.

Δημιούργησε ένα εκτεταμένο δίκτυο ιατρών, νοσοκομείων και εθελοντών με πρωτοπόρο δράση για την αντιμετώπιση την υπογεννητικότητας στην Ελλάδα.

Εξακολουθεί να συνάπτει στοχευμένες συνέργιες με κρατικούς φορείς, ακαδημαϊκά ιδρύματα και την ιδιωτική πρωτοβουλία, αποτελώντας ένα μοντέλο ανθρωπιστικής οργάνωσης για τα ελληνικά δεδομένα.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play