Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, οι ηγέτες της ΕΕ εξετάζουν την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία. Η σημερινή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επικεντρώνεται σε καίρια ζητήματα, όπως η ευρωπαϊκή άμυνα και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αναδείξει την ανάγκη για τολμηρά και φιλόδοξα μέτρα που θα ενισχύσουν τις αμυντικές δυνατότητες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζοντας ότι η τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία απαιτεί μια νέα προσέγγιση που να ξεφεύγει από τα καθιερωμένα.
Η προθυμία όλων των ηγετών να αναλάβει η ΕΕ σημαντικές πρωτοβουλίες για να αποκτήσει μεγαλύτερη αμυντική αυτονομία είναι καθοριστική για τις συνομιλίες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πακέτο άμυνας (REARM Europe) που ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θεωρείται ένα κρίσιμο βήμα προς την ενίσχυση της συλλογικής ευρωπαϊκής ασφάλειας. Ο Μητσοτάκης υπενθυμίζει την παρέμβασή του μέσω άρθρου στους Financial Times, όπου πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου 100 δισ. ευρώ για την υποστήριξη επενδύσεων στην άμυνα.
Η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής πρέπει να αφορά όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ώστε να εξασφαλίζεται ισότιμη μεταχείριση ανεξαρτήτως των επιδόσεων τους. Εντούτοις, υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα σχετικά με την ενεργοποίηση αυτής της ρήτρας, ειδικά όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει τη σημασία ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας και της αύξησης της χρηματοδότησής της, τονίζοντας ότι αυτές οι πρωτοβουλίες είναι θεμέλια της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.
Αναμένονται επίσης σημαντικές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, με τον ίδιο να υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να μιλά με μία και ενιαία φωνή για την αναζήτηση μιας ειρηνικής λύσης, ενώ παράλληλα η στήριξη της Ουκρανίας είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ελευθερίας της.
Ετικέτες: ευρωπαϊκή άμυνα, Κυριάκος Μητσοτάκης, Σύνοδος Κορυφής, Ουκρανία, Ευρωπαϊκή Ένωση
Πηγή περιεχομένου: in.gr