Αναλύσεις για τη νέα πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία και την τύχη των Κούρδων συμμάχων τους. Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, είχε επισημάνει παλαιότερα ότι οι αμερικανικές μυστικές επιχειρήσεις σχετικά με τους Κούρδους δεν συνιστούν ιεραποστολικό έργο. Οι πρόσφατες εξελίξεις καταδεικνύουν ότι οι ανησυχίες του δεν ήταν αβάσιμες. Ειδικότερα, η Ουάσινγκτον φαίνεται να αναζητά λύσεις στο ερώτημα του μέλλοντος των Κούρδων συμμάχων της, ιδίως μετά την πρόσφατη επικράτηση των τζιχαντιστών στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.
Η κατάσταση εξελίσσεται ραγδαία, καθώς μετά από συνάντηση της Αμερικανίδας υφυπουργού εξωτερικών Μπάρμπαρα Λιφ με τον ηγέτη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν να προσανατολίζονται προς μια νέα στρατηγική. Η Λιφ όχι μόνο ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αποσύρουν την ανταμοιβή για την παράδοση του Τζουλάνι, αλλά χαρακτήρισε και τις επαφές τους ως πολύ παραγωγικές. Ταυτόχρονα, η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με την Άγκυρα και τις κουρδικές δυνάμεις (SDF) για να εξασφαλίσει μια ελεγχόμενη μετάβαση στην περιοχή.
Η Γερμανία, η οποία παραδοσιακά υποστηρίζει τις τουρκικές θέσεις, επιβεβαίωσε τη στάση αυτή, με την υπουργό Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ να καλεί τους Κούρδους να αφοπλιστούν και να ενταχθούν στις νέες δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας. Επιπλέον, η Μπάερμποκ υπογράμμισε ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη για την επίτευξη σταθερότητας.
Εν κατακλείδι, η ιστορία των αμερικανικών πολιτικών αποφάσεων όσον αφορά τους Κούρδους παραμένει περίπλοκη και γεμάτη προκλήσεις, εν μέσω διαρκών αλλαγών στον γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής. Η αναγνώριση ενός πρώην τρομοκράτη ως συνομιλητή καταδεικνύει την εναλλαγή των συμφερόντων στις διεθνείς σχέσεις, όπως είχε σημειώσει ο Κίσινγκερ.
Πηγή περιεχομένου: in.gr