Στην καταλυτική επιρροή του Λόρδου Βύρωνα στη «γέννηση» του Νεότερου Ελληνικού Κράτους, αναφέρθηκε ο ΠτΔ

Στην καταλυτική επιρροή του Λόρδου Βύρωνα στη «γέννηση» του Νεότερου Ελληνικού Κράτους, αναφέρθηκε ο ΠτΔ

Στην καταλυτική επιρροή του Λόρδου Βύρωνα στη «γέννηση» του Νεότερου Ελληνικού Κράτους, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση με θέμα «Λόρδος Βύρων. Η Συμβολή του στην Ανεξαρτησία της Ελλάδας», που οργάνωσε η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό σε συνεργασία με την Βρετανική Πρεσβεία, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, η «κυοφορία» του πρώτου Έθνους-Κράτους στην Ευρώπη, δηλαδή του Νεότερου Ελληνικού Κράτους, κάθε άλλο παρά εύκολη μπορεί να χαρακτηρισθεί και τόνισε ότι με «ηγήτορα» τον Λόρδο Βύρωνα, το εκτεταμένο στην Ευρώπη Φιλελληνικό ρεύμα, όπως γιγαντώθηκε μετά την πολιορκία και την Έξοδο του Μεσολογγίου συνέβαλε καθοριστικώς στο ν’ αποφασίσουν οι Μεγάλες Δυνάμεις, αρχικά το 1827 την δημιουργία Ελληνικού Έθνους-Κράτους και, τρία χρόνια αργότερα, το 1830, την επισημοποίησή του με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου.

«Ένα Έθνος-Κράτος, το οποίο έμελλε, μέσα σε λίγες δεκαετίες, ν’ αποτελέσει την αφετηρία του κανόνα ως προς το κρατικό πρότυπο που θα επικρατούσε στην Ευρώπη, όπως απέδειξαν οι μετέπειτα εξελίξεις π.χ. για το Βέλγιο, την Ιταλία, την Γερμανία και τα τότε Κράτη της Βαλκανικής» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ως προς την συμβολή του Λόρδου Βύρωνα, επισήμανε, ότι η διεθνής έρευνα και βιβλιογραφία οφείλει πολλά στο εμβληματικό έργο του, παγκόσμιας εμβέλειας, Ιστορικού κ. Roderick Beaton με τίτλο: «Ο πόλεμος του Μπάιρον» .

Υποστήριξε, επίσης, ότι ο Διαφωτισμός και ο Ρομαντισμός έχουν, καθένας από την πλευρά του, αντίστοιχο μερίδιο στην εμπέδωση των θεσμών της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και στην καθιέρωση των πρώτων εγγυήσεων ως προς την ακώλυτη άσκηση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ωστόσο, παρατήρησε, ότι είναι, εξίσου ιστορικώς ακριβές, ότι η γέννηση του Έθνους-Κράτους, με την ίδρυση του Νεότερου Ελληνικού Κράτους και η μετέπειτα ταχύτατη-τηρουμένων βεβαίως των ιστορικών αναλογιών- γενίκευση του κρατικού αυτού προτύπου που οδήγησε στην Ευρώπη του σήμερα, οφείλει τα μέγιστα στον Ρομαντισμό και στους γνήσιους εκφραστές του, κατά το κρίσιμο εκείνο χρονικό διάστημα, φυσικά με σπουδαιότερο και πιο αντιπροσωπευτικό εκφραστή τον Λόρδο Βύρωνα.

 

Δήμητρα Κατσιμεντέ

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play