Στην πρώτη θέση η Ελλάδα σε επενδύσεις στο πλαίσιο του ΕΤΣΕ

Στην πρώτη θέση η Ελλάδα σε επενδύσεις στο πλαίσιο του ΕΤΣΕ

Στην πρώτη θέση ως προς τις επενδύσεις που ενεργοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) σε σχέση με το ΑΕΠ της βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λίγο πριν λήξει η θητεία της. 

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα επωφελήθηκε από χρηματοδότηση ύψους 2,7 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κάτι που αναμένεται να ενεργοποιήσει συνολικές επενδύσεις ύψους 12,1 δισ. ευρώ. Εγκρίθηκαν 33 προγράμματα και συμφωνίες με μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ο αριθμός των ΜμΕ που θα επωφεληθούν από τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση αναμένεται να ανέλθει στις 25.820.

Ως παραδείγματα έργων που στήριξε το λεγόμενο Σχέδιο Γιούνκερ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει το δάνειο ύψους 13 εκατ. ευρώ στην εταιρεία παραγωγής μπαταριών Systems Sunlight, που της δίνει τη δυνατότητα να επεκτείνει την παραγωγική της ικανότητα κατά 65 %, δηλαδή σε 2,5 εκατ. στοιχεία ετησίως. Επίσης, αναφέρεται ο ελληνικός όμιλος ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που έλαβε χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ, με την υποστήριξη του ΕΤΣΕ, ύψους 24 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και λειτουργία τριών αιολικών πάρκων, αλλά και η Agrifarm, μια συνεργατική εταιρεία που αποτελείται από πέντε εκμεταλλεύσεις μικρής κλίμακας, οι οποίες καλλιεργούν γεωργικά προϊόντα -κυρίως όσπρια και ρύζι- με φυσικό τρόπο.
Συνολικά στην ΕΕ, μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, το Σχέδιο Γιούνκερ προβλέπεται να έχει κινητοποιήσει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 439,4 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, περισσότερες από ένα εκατομμύριο νεοφυείς και μικρές επιχειρήσεις αναμένεται να ωφεληθούν από τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση. Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περίπου το 70% των επενδύσεων που αναμένεται να κινητοποιηθούν προέρχεται από ιδιωτικούς πόρους, πράγμα που σημαίνει ότι το Σχέδιο Γιούνκερ εκπλήρωσε και τον στόχο της κινητοποίησης ιδιωτικών επενδύσεων. 
Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Εκτός από τον άμεσο αντίκτυπο που είχε το Σχέδιο Γιούνκερ για την απασχόληση και την αύξηση του ΑΕΠ, θα έχει επίσης μακροπρόθεσμο μακροοικονομικό αντίκτυπο στην ΕΕ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έως το 2037, οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Σχεδίου Γιούνκερ θα έχουν δημιουργήσει 1 εκατομμύριο επιπλέον θέσεις εργασίας και θα έχουν αυξήσει το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 1,2 %.

Τέλος, όπως δείχνουν πρόσθετα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Σχέδιο Γιούνκερ έχει στηρίξει και άλλους στόχους της ΕΕ, όπως η πολιτική για το κλίμα, η κοινωνική πολιτική και η πολιτική μεταφορών. 

Ειδικότερα, χάρη στο σχέδιο Γιούνκερ, όπως αναφέρθηκε, περισσότερα από 10 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν πρόσβαση σε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, 20 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ωφελούνται από βελτιωμένες υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και 182 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως έχουν πρόσβαση σε καλύτερες σιδηροδρομικές και αστικές υποδομές. 
 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play