Στηρίζει τα εξοπλιστικά εντός ΕΕ ο Μακρόν σύμφωνα με το Politico

Στηρίζει τα εξοπλιστικά εντός ΕΕ ο Μακρόν σύμφωνα με το Politico

Ο Μακρόν προβάλλει την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας, προσανατολίζοντας τις δαπάνες προς τοπικούς προμηθευτές. Κατά τη διάρκεια της Άτυπης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Γαλλία αναμένεται να βρεθεί σχεδόν μόνη στις θέσεις της σχετικά με την ευρωπαϊκή άμυνα. Το Παρίσι επιμένει ότι τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων πρέπει να επενδύονται σε στρατιωτικά συστήματα που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται στην Ευρώπη. Οι χώρες της ΕΕ όπως η Γερμανία και η Πολωνία προειδοποιούν ότι η απομόνωση των αμερικανικών κατασκευαστών από τις επιδοτήσεις θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες.

Η γαλλική κυβέρνηση προβάλλει τη σημασία ενός ισχυρού ευρωπαϊκού αμυντικού τομέα, ζητώντας αυξημένες αγορές οπλισμού εντός του μπλοκ. Η σύνοδος αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής για τις αμυντικές προμήθειες στην ΕΕ, ενώ ο ρόλος των ΗΠΑ παραμένει καθοριστικός. Σημαντική πτυχή της συζήτησης είναι η εξασφάλιση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν την αξία της διατήρησης της συνεργασίας τους με την Ευρώπη, ενώ διάφορες χώρες επιδιώκουν να ενισχύσουν τις στρατηγικές τους ικανότητες.

Η συνάντηση θα εξετάσει τις προτάσεις για κοινές δαπάνες και ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, καθώς οι κίνδυνοι από τη Ρωσία παραμένουν ψηλά στην ατζέντα. Ανάμεσα στους στόχους είναι η συνεργασία για την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων με κοινά κονδύλια της ΕΕ. Η Πολωνία έχει ήδη επενδύσει σημαντικά σε εξοπλισμό από τις ΗΠΑ, και αναζητάει τρόπους για την ενίσχυση των εγχώριων δυνατοτήτων.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play