Αναλυτική επισκόπηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ιστορικές σοκολατοβιομηχανίες στην Ευρώπη. Σοκολατοβιομηχανίες που έχουν αντέξει σε παγκόσμιες κρίσεις, βρίσκονται σήμερα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας εξαιτίας της αυξανόμενης ακρίβειας του κακάο, βασικού συστατικού για την παραγωγή σοκολάτας. Οι ιστορικές εταιρείες που έκαναν διάσημο τον κόσμο της σοκολάτας αναγκάζονται να κλείσουν τα τελευταία χρόνια. Στην Ευρώπη, τουλάχιστον δώδεκα οικογενειακές σοκολατοβιομηχανίες έκλεισαν την προηγούμενη χρονιά, θύματα της τέταρτης συνεχόμενης σεζόν περιορισμένων προμηθειών σοκολάτας, οι οποίες προήλθαν από τη δυσλειτουργία παραγωγής κακάο στις κύριες χώρες καλλιέργειας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των τιμών. Οι μεγαλύτερες εταιρείες, όπως η Nestle και η Lindt & Spruengli, υπέστησαν σημαντικές απώλειες, αλλά χάρη στο μέγεθός τους κατάφεραν να επιβιώσουν.
Μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, η περίπτωση του À la Mère de Famille, του παλαιότερου ζαχαροπλαστείου του Παρισιού, είναι χαρακτηριστική. Ο Steve Dolfi, ένας από τους ιδιοκτήτες, τόνισε τη σημασία της οικογενειακής επιχείρησης και της ποιότητας των προϊόντων τους, καθώς παράγουν το 100% όλων όσων πουλούν. Στην Αυστρία, η Salzburg Schokolade, που λειτουργούσε από τον 19ο αιώνα, αναγκάστηκε να κλείσει το εργοστάσιό της, το οποίο παρήγαγε 57 εκατομμύρια εμβληματικά σοκολατάκια Mozart. Ο Jonathan Dolfi, αδερφός του Steve, ανέφερε τις προκλήσεις της διατήρησης ισορροπιών στην τιμολόγηση και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, σημειώνοντας ότι η αύξηση των τιμών μπορεί να αποβεί επικίνδυνη.
Η αναταραχή στη βιομηχανία σοκολάτας επηρεάζει όλους τους τομείς της αγοράς, καθώς οι μικρότερες επιχειρήσεις, συχνά με λιγότερους πόρους, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσαρμογή. Η αύξηση των τιμών πρώτων υλών και της ενέργειας έχει ωθήσει ορισμένες επιχειρήσεις σε πτώχευση. Ο Steve Waterridge, επικεφαλής έρευνας στην εταιρεία ανάλυσης αγοράς Tropical Research Services, επισημαίνει ότι οι καταναλωτές ενδέχεται να στραφούν σε φθηνότερες σοκολάτες.
Η παγκόσμια αγορά σοκολάτας, αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και η έλλειψη προσφοράς, αναμένεται να συνεχίσουν να επηρεάζουν την αγορά στο μέλλον. Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές πηγές προμήθειας κακάο και να μειώσουν τα κόστη παραγωγής, προκειμένου να επιβιώσουν. Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι μικροί παραγωγοί θα αντιμετωπίσουν σκληρές προκλήσεις, καθώς οι παραδόσεις και οι παραδοσιακές συνταγές κινδυνεύουν να χαθούν.
Πηγή περιεχομένου: in.gr