Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται το Ισραήλ για στρατηγικές συναντήσεις που εστιάζουν στην ενεργειακή συνεργασία και ασφάλεια. Σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ, όπου αναμένεται να συναντήσει τον Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ και στη συνέχεια τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στο επίκεντρο της ατζέντας βρίσκεται η ηλεκτρική διασύνδεση (GSI) Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υπογραμμίσει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό διάδρομο Ανατολικής Μεσογείου – Ευρώπης, μέσω των υποδομών που αναπτύσσει.
Η επίσκεψη αυτή έχει στόχο να ενισχύσει τη στρατηγική συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της σχέσης αυτής σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή. Αναμένεται να αναδειχθεί η βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και των ενεργειακών έργων κοινού ενδιαφέροντος.
Ο ρόλος της Τουρκίας στη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ ενισχύει τη νέα συμμαχία Ελλάδας και Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, θα εξεταστούν διμερείς συνεργασίες και οι εξελίξεις στην περιοχή, εστιάζοντας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία, όπου η συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ προάγει τη σταθερότητα.
Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για την πρόσφατη τετραμερή συνάντηση στο Παρίσι, κατά την οποία συμμετείχε ο μεταβατικός Πρόεδρος της Συρίας μέσω τηλεδιάσκεψης. Στις συναντήσεις, θα επιμείνει στην ανάγκη τήρησης της εκεχειρίας στον Νότιο Λίβανο, καθώς και στην απελευθέρωση ομήρων και την παύση των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τη στήριξη της Ελλάδας στη διαδικασία ειρήνευσης στη Γάζα και στην προώθηση μιας πολιτικής διαδικασίας που θα οδηγήσει σε λύση δύο κρατών με πλήρη εγγύηση για την ασφάλεια του Ισραήλ. Σημειώνεται ότι δεν κατέστη δυνατή η συνάντηση με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής λόγω προγραμματιστικών ζητημάτων.
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει επαφές με ηγέτες μεγάλων εταιρειών της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας, εξετάζοντας δυνατότητες εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας και προοπτικές συμπαραγωγής με το ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr