Ερωτικές επιστολές του Αϊνστάιν αποκαλύπτουν την ανθρώπινη πλευρά του διάσημου επιστήμονα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν (1879-1955) υπήρξε μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της επιστήμης, έχοντας δημοσιεύσει το 1905, σε ηλικία 26 ετών, τις πρωτοποριακές του μελέτες. Αυτή η χρονιά, γνωστή και ως θαυματουργό έτος για τη φυσική, περιλάμβανε τη διατύπωση της ειδικής θεωρίας της σχετικότητας, που τον καθόρισε ως έναν από τους σημαντικότερους επιστήμονες της εποχής. Αλλά πού αντλούσε την έμπνευση και τη δύναμη για τις σπουδαίες του ανακαλύψεις;
Ο Γιέργκεν Ρεν, ιστορικός και καθηγητής στο Ινστιτούτο Γεωανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ, πιστεύει ότι η επιστήμη, η αγάπη και ο καφές αποτέλεσαν σημαντικούς παράγοντες στη ζωή του Αϊνστάιν. Ο τίτλος της συλλογής ερωτικών επιστολών μεταξύ του Αϊνστάιν και της πρώτης συζύγου του, Μιλέβα Μάριτς, είναι «Την Κυριακή θα σου δώσω ένα φιλί στο στόμα» και περιλαμβάνει γράμματα που εκδόθηκαν το 2005, καλύπτοντας την περίοδο 1897-1903.
Η συλλογή των επιστολών, μέρος των Collected Papers of Albert Einstein, αποκαλύπτει όχι μόνο την αγάπη του για τη Μάριτς αλλά και επιστημονικά θέματα από την πιο δημιουργική φάση της ζωής του. Ο Ρεν αναφέρει ότι η μελέτη αυτών των επιστολών ήταν συγκλονιστική, καθώς περιλάμβαναν μια πλούσια συζήτηση για επιστημονικά ζητήματα.
Ο Αϊνστάιν και η Μιλέβα γνωρίστηκαν το 1896 στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης. Η Μιλέβα ήταν η μοναδική γυναίκα στην τάξη της και σπούδασε φυσική. Η αλληλογραφία τους, που διήρκεσε έξι χρόνια, απέδειξε τη βαθιά σύνδεσή τους, η οποία οδήγησε στην εγκυμοσύνη της Μιλέβα το 1901. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1903 και απέκτησε τρία παιδιά, αλλά ο γάμος τους κατέληξε σε διαζύγιο το 1918.
Οι ερωτικές επιστολές του Αϊνστάιν δημοπρατήθηκαν από τον οίκο Christies στο Λονδίνο και πωλήθηκαν έναντι 500.000 ευρώ, αποκαλύπτοντας μια προσωπική πλευρά του ανθρώπου πίσω από τη διάσημη ιδιοφυΐα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr