Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ θα προσπαθήσει σήμερα από το συνέδριο του Εργατικού Κόμματος να πείσει τους Βρετανούς να του δώσουν χρόνο για να «ανοικοδομήσει» τη χώρα, την ώρα που η κυβέρνησή του εμπλέκεται σε σκάνδαλο για σειρά από δώρα που έχουν λάβει μέλη της.
Ο 62χρονος Στάρμερ, που βρέθηκε στην πρωθυπουργία μετά τη μεγάλη νίκη των Εργατικών στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Ιουλίου, θα πάρει τον λόγο στις 14:00 (τοπική ώρα, 16:00 ώρα Ελλάδας) στο Λίβερπουλ. Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι Εργατικοί διεξάγουν το ετήσιο συνέδριό τους ευρισκόμενοι στην εξουσία. Όμως, ενώπιον των χιλιάδων υποστηρικτών του κόμματος και πολιτικών, αναμένεται να επιμείνει στο μήνυμα υπέρ μιας αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής και υπέρ της σύνεσης, το οποίο επαναλαμβάνει συνεχώς μετά την εκλογή του στην πρωθυπουργία.
Η «εθνική ανανέωση» που υποσχέθηκαν οι Εργατικοί προϋποθέτει «μια κοινή μάχη», πρόκειται να δηλώσει σήμερα, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που δημοσίευσε η Ντάουνινγκ Στριτ. «Θα είναι δύσκολο βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα είναι το σωστό για τη χώρα μας. Και θα ωφεληθούμε όλοι», θα υπογραμμίσει την ώρα που η κυβέρνησή του εμπλέκεται σε σκάνδαλο για τα δώρα (ρούχα, εισιτήρια συναυλιών κ.ά.) που έχουν δεχθεί μέλη της, ανάμεσά τους και ο ίδιος ο Στάρμερ.
Η υπόσχεση για καλύτερες ημέρες θα ικανοποιήσει αυτούς που του ζητούν να παρουσιάσει μια καλύτερη προοπτική; «Ο Κιρ Στάρμερ θα πρέπει να παρουσιάσει ένα όραμα (…) Τι είναι αυτό που υπερασπίζεται η κυβέρνηση των Εργατικών, την ώρα που μέχρι τώρα μιλά κυρίως για τρύπα (στα δημόσια οικονομικά) ύψους 22 δισεκ. λιρών, την οποία κληρονόμησε από τους Συντηρητικούς», σχολίασε ο Τζόναθαν Τονγκ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.
Θα πρέπει να είναι «λίγο πιο ριζοσπάστης, διαφορετικά οι άνθρωποι θα πουν ‘ποιος ο λόγος που αντικαταστήσαμε μια συντηρητική κυβέρνηση με μια κυβέρνηση Εργατικών’ αν κάνουν σε γενικές γραμμές τα ίδια», πρόσθεσε.
Ο νέος προϋπολογισμός, που θα παρουσιαστεί στις 30 Οκτωβρίου, είναι ένα κρίσιμο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, αν και ο Στάρμερ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα είναι «οδυνηρός». «Γνωρίζω ότι η κρίση κόστους ζωής έχει ρίξει ένα πέπλο στην καθημερινότητα των ανθρώπων που έχουν ανάγκη από μια ανάπαυλα και έναν κατευνασμό και ίσως για τον λόγο αυτόν να ψήφισαν το Εργατικό κόμμα», θα παραδεχθεί στην ομιλία του ο Βρετανός πρωθυπουργός.
«Το σχέδιό μας δεν έχει αλλάξει και δεν θα αλλάξει ποτέ. Άλλαξα το Εργατικό κόμμα για να το θέσω ξανά στην υπηρεσία των εργαζομένων. Και αυτό ακριβώς θα κάνουμε για τη Βρετανία. Αλλά δεν θα το κάνω με εύκολες απαντήσεις. Δεν θα το κάνω με ψεύτικες ελπίδες», αναμένεται να προειδοποιήσει ο Στάρμερ.
Πρόκειται ωστόσο να υπογραμμίσει ότι «υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ». Χθες Δευτέρα η υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρέιτσελ Ριβς προσπάθησε να καθησυχάσει τα βρετανικά νοικοκυριά με την ομιλία της από το Λίβερπουλ αποκλείοντας «την επιστροφή στη λιτότητα» και υποσχόμενη ότι «η αισιοδοξία για τη Βρετανία είναι «πιο έντονη από ποτέ».
«Δεν θα επιστρέψουμε στη λιτότητα», υπογράμμισε στην ομιλία της, ενώ σημείωσε ότι ο νέος προϋπολογισμός δεν θα περιλαμβάνει αύξηση φόρων για τους εργαζόμενους και τις εταιρείες. Παρ’ όλα αυτά η υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε την παράταση της ισχύος του φόρου στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και την επιβολή ΦΠΑ στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων.
Η ομιλία της Ριβς δεν έπεισε εντελώς τους παριστάμενους στο συνέδριο, που επέκριναν κυρίως την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει μια επιδότηση για τα έξοδα ενέργειας που λάμβαναν εκατομμύρια συνταξιούχοι και την απουσία αύξησης φόρων για τους πιο πλούσιους.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή τη στιγμή η χώρα έχει πρόβλημα. Χρειαζόμαστε δρόμους σε καλή κατάσταση, νοσοκομεία και σχολεία που λειτουργούν» και η κυβέρνηση «πρέπει να μας εμπνέει εμπιστοσύνη» ότι θα βελτιώσει τα πράγματα και θα προσελκύσει επενδύσεις, εκτίμησε η Τζένι Γουόρντ, μια 76χρονη ψηφοφόρος του κόμματος.
Ο Φρέιζερ, ένας 21χρονος νέος μέλος του Labour Unions που συγκεντρώνει εργατικά συνδικάτα που πρόσκεινται στο Εργατικό κόμμα, υπογράμμισε τα «σωστά μέτρα» που έχουν ήδη ληφθεί όπως η εθνικοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου ή η δημιουργία δημόσιας εταιρείας επενδύσεων στην ενέργεια. «Όμως μένει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά», τόνισε.