Η κηδεία του πάπα Φραγκίσκου θα γίνει το πρωί του Σαββάτου στις 10 το πρωί ώρα Ιταλίας (11:00 ώρα Ελλάδας)
Αρχηγοί κρατών και βασιλείς φθάνουν σήμερα στη Ρώμη για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι είναι μεταξύ των ηγετών που φθάνουν σήμερα, την τελευταία ημέρα που ο Αργεντινός Πάπας θα βρίσκεται στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου προτού σφραγιστεί το φέρετρό του το βράδυ για την προετοιμασία της κηδείας του το Σάββατο.
Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι έχουν επιβεβαιωθεί 130 αντιπροσωπείες, συμπεριλαμβανομένων 50 αρχηγών κρατών και 10 ηγεμόνων.
Δεκάδες χιλιάδες πενθούντες περίμεναν ώρες στην ουρά για να αποχαιρετήσουν τον Φραγκίσκο, ο οποίος πέθανε τη Δευτέρα μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο σε ηλικία 88 ετών. Η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη προσέλευση οδήγησε το Βατικανό να παρατείνει τις ώρες λειτουργίας της βασιλικής κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, περισσότεροι από 90.000 πενθούντες είχαν περάσει μπροστά από το ανοιχτό φέρετρο του Φραγκίσκου που ήταν τοποθετημένο μπροστά από τον κεντρικό βωμό της βασιλικής – άλλοτε προσευχόμενοι, άλλοτε κρατώντας τα smart phones ψηλά για μια φωτογραφία του εκλιπόντος ποντίφικα που ήταν ξαπλωμένος με κόκκινα ράσα, την μίτρα του επισκόπου και ένα κομποσκοίνι πλεγμένο στα χέρια του.
Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι μια ομάδα φτωχών και άπορων ανθρώπων θα συναντήσει το φέρετρο του Πάπα για να του αποτίσει φόρο τιμής όταν αυτό φτάσει στη βασιλική της Αγίας Μαρίας Μαχόρ για την ταφή του το Σάββατο.
Ο τάφος ετοιμάζεται πίσω από ένα ξύλινο φράγμα εντός της βασιλικής που επέλεξε να βρίσκεται, κοντά σε μια εικόνα της Παναγίας την οποία σεβόταν και συχνά προσευχόταν μπροστά της.
Οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Βατικανό την Παρασκευή δείχνουν τη μαρμάρινη επιτύμβια στήλη επίπεδη στο πεζοδρόμιο, με την απλή χάραξη στα λατινικά που ζήτησε στην τελευταία του διαθήκη: «Franciscus»
Οι εργασίες του κονκλάβιου για την εκλογή του νέου Πάπα θα ξεκινήσουν μετά τις 5 Μαΐου, ύστερα από εννέα ημέρες δημόσιου πένθους.
Οι καρδινάλιοι έχουν επίσης φτάσει στη Ρώμη, ενώ 113 συναντήθηκαν το πρωί της Πέμπτης για να συζητήσουν τις εκκλησιαστικές υποθέσεις. Θα συναντηθούν ξανά την Παρασκευή πριν κάνουν διάλειμμα για το Σαββατοκύριακο.
«Ετοιμαζόμαστε, αλλά δεν έχουμε ακόμη εισέλθει στην πιο έντονη φάση. Βρισκόμαστε στη φάση της οργάνωσης», δήλωσε την Πέμπτη ο Ιταλός καρδινάλιος Φερνάντο Φιλόνι.
Ο Τραμπ, ο οποίος ταξιδεύει με την πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ, αναμένεται να φτάσει την Παρασκευή, αφού σφραγιστεί το φέρετρο του Φραγκίσκου.
Μεταξύ των ξένων αξιωματούχων που έχει επιβεβαιωθεί ότι θα παρευρεθούν στην κηδεία είναι:
-Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η πρώτη κυρία Ολένα Ζελένσκα.
-Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν
-Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
-Ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ
-Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε ΣΤ΄ και η βασίλισσα Λετίσια
-Ο πρόεδρος της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν
-Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα
Ξεχωριστή θέση μεταξύ των θρησκευτικών ταγών θα έχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Πρόβλημα με τους καρδινάλιους στο Κονκλάβιο
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, μπορεί να προκύψει ουσιαστικό πρόβλημα με τους καρδινάλιους που θα λάβουν μέρος στο Κονκλάβιο, με το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.
Πιο αναλυτικά, η διαπίστωση αυτή οφείλεται στο ότι το Σύνταγμα του Βατικανού φέρεται να προβλέπει, ως ανώτατο όριο συμμετεχόντων στο κάθε Κονκλάβιο που πραγματοποιείται στην Καπέλα Σιξτίνα, 120 καρδινάλιους. Στην φάση αυτή, όμως, οι έχοντες δικαίωμα ψήφου, είναι 134.
Δεν υπάρχει, σε καμία περίπτωση, δυνατότητα αποκλεισμού μέρους των υψηλόβαθμων κληρικών και δεν επιτρέπεται να πραγματοποιηθεί κλήρωση. Η μόνη διέξοδος, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, είναι να μπορέσει να αλλάξει -μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα- το Αποστολικό Σύνταγμα της Αγίας Έδρας, με αύξηση τoυ αριθμού των υποψηφίων και συνάμα εκλεκτόρων. Δεδομένου του θανάτου του ποντίφικα, η μόνη διέξοδος φαίνεται να είναι μια απόφαση του Συμβουλίου των Καρδιναλίων ( το οποίο ασκεί, προσωρινά, την εξουσία στο Βατικανό), ώστε να ξεπεραστεί το συγκεκριμένο εμπόδιο. Διαφορετικά, η όποια εκλογή του νέου αρχηγού της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα μπορούσε ακόμη και να θεωρηθεί άκυρη.