Στούντιο Γκίμπλι: Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI απαντά στις επικρίσεις παρά την αποστροφή του Μιαγιαζάκι για την τεχνολογία

Στούντιο Γκίμπλι: Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI απαντά στις επικρίσεις παρά την αποστροφή του Μιαγιαζάκι για την τεχνολογία

Διαδικτυακή αντιπαράθεση σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την τέχνη, στο επίκεντρο η θέση του Σαμ Άλτμαν και οι απόψεις του Χαγιάο Μιγιαζάκι. Τον περασμένο μήνα, η OpenAI παρουσίασε μια νέα γεννήτρια εικόνων τεχνητής νοημοσύνης, η οποία αξιοποιεί το μοντέλο GPT-4o, επιδεικνύοντας την ικανότητά της να μετατρέπει οποιαδήποτε εικόνα σε δημιουργίες εμπνευσμένες από το εμβληματικό ιαπωνικό στούντιο κινουμένων σχεδίων Στούντιο Γκίμπλι. Η νέα αυτή χρήση της τεχνολογίας προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις, καθώς ο Χαγιάο Μιγιαζάκι έχει επανειλημμένα εκφράσει την απέχθειά του προς την τεχνητή νοημοσύνη, θεωρώντας την ντροπή για την ίδια τη ζωή. Η τάση αυτή έχει αποκτήσει viral χαρακτήρα, επηρεάζοντας πολλές γνωστές οργανώσεις και άτομα σε όλο τον κόσμο, από τον Λευκό Οίκο μέχρι τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, οι οποίες μοιράστηκαν αναρτήσεις με δημιουργίες Ghibli.

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, τελικά απάντησε στις κριτικές που δέχθηκε. Σε podcast που φιλοξενήθηκε από τον Ινδό επιχειρηματία Βαρούν Μαγιά, χαρακτήρισε τις γεννήτριες τέχνης AI ως εκδημοκρατισμό της δημιουργίας τέχνης, προσθέτοντας ότι αυτή η διαδικασία προσφέρει θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία. Υποστήριξε ότι οι αρνητικές πτυχές της τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορούν να παραβλέπονται, αλλά η συνολική του εκτίμηση είναι ότι η ανάπτυξή της μπορεί να προσφέρει οφέλη, όπως τη μείωση των φραγμών συμμετοχής στην καλλιτεχνική διαδικασία.

Το τρέχον καθεστώς της τεχνητής νοημοσύνης αναδεικνύει τις προκλήσεις που συνδέονται με την ποιότητα του παραγόμενου περιεχομένου. Οι έρευνες δείχνουν ότι πολλές αναρτήσεις σε κοινωνικές πλατφόρμες προέρχονται από AI, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για την αυθεντικότητα και την αξία της ανθρώπινης δημιουργίας. Εν τω μεταξύ, καλλιτέχνες όπως ο Χο Τζου Νιέν και η Λιν Τζινγκτζινγκ χρησιμοποιούν εργαλεία AI για να εξερευνήσουν τη σύγχρονη τέχνη, τονίζοντας τη σημασία της πρόθεσης και της σύνθεσης στη δημιουργική διαδικασία.

Ο Χαγιάο Μιγιαζάκι, από την άλλη πλευρά, διατύπωσε τη θέση του με σαφήνεια, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την τεχνολογία αυτή. Ο λόγος του, που διατυπώθηκε σε ντοκιμαντέρ το 2016, αναδεικνύει την αντίθεση ανάμεσα στην ανθρωπιά και την ψυχρή δημιουργία μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

Βίντεο:

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play