Με ποιον τρόπο μπορούν τα παιδιά να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες και ποια είναι τα κατάλληλα τρόφιμα που προτείνεται να καταναλώνουν καθημερινά, τουλάχιστον ως πρωινό; Σε αυτό το ερώτημα απαντά ο Θεοφάνης Γεωργόπουλος, λέκτορας Εφαρμογών στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, παρέχοντας χρήσιμες συμβουλές, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.
Οι γονείς και τα παιδιά ανησυχούν για το ποια τρόφιμα είναι αναγκαία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι σημαντικό να διασφαλίζεται η λήψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξή τους. Οι διατροφικές συνήθειες θα πρέπει να ακολουθούν το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας. Κατά την ομιλία του, τονίζει την ανάγκη για τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και διαιτητικές ίνες, όπως λαχανικά, φρούτα, γάλα, και προϊόντα ολικής άλεσης.
Ωστόσο, παρά τη σημασία του πρωινού για το μεταβολισμό και την πνευματική διαύγεια στο σχολείο, το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών φεύγει από το σπίτι χωρίς να καταναλώσει πρωινό.
Συνιστάται, λοιπόν, να καταναλώνονται καθημερινά τουλάχιστον:
Κατά το διάλειμμα στο σχολείο, συνιστάται να αποφεύγονται:
Για το Σαββατοκύριακο, προτείνονται:
Τέλος, σε περίπτωση προβλημάτων υγείας στο παιδί, οι γονείς θα πρέπει να ακολουθούν τις εξατομικευμένες συμβουλές του διατροφολόγου, καταλήγοντας στην ευχή για μια καλή σχολική χρονιά.